Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості подання податкової декларації з рентної плати (в частині рентної плати за спеціальне використання води) суб'єкта господарювання, що здійснює вирощування риби в ставку

опубліковано 25 червня 2024 о 09:26

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що відповідно до п. 255.1 ст. 255 Податкового кодексу України від 02 грудня 2010 року № 2755-VІ (далі – ПКУ) платниками рентної плати за спеціальне використання води є, зокрема суб’єкти господарювання, які використовують воду для потреб рибництва.

Об’єктом оподаткування рентною платою за спеціальне використання води для потреб рибництва є фактичний обсяг води, необхідної для поповнення водних об’єктів під час розведення риби та інших водних живих ресурсів (у тому числі для поповнення, яке пов’язане із втратами води на фільтрацію та випаровування) (п.п. 255.3.2 п. 255.3 ст. 255 ПКУ).

Ставки рентної плати за спеціальне використання води для потреб рибництва визначені п.п. 255.5.5 п. 255.5 ст. 255 ПКУ.

Рентна плата за спеціальне використання води для потреб рибництва обчислюється виходячи з фактичних обсягів води, необхідної для поповнення водних об’єктів під час розведення риби та інших водних живих ресурсів (у тому числі для поповнення, яке пов’язане із втратами води на фільтрацію та випаровування), та ставок рентної плати (п.п. 255.11.8 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).

Спеціальне водокористування згідно з частиною другою ст. 48 Водного кодексу України від 06 червня 1995 року № 213/95-ВР (далі – Водний кодекс) здійснюється юридичними і фізичними особами, зокрема для рибогосподарських (у тому числі для цілей аквакультури) потреб.

Спеціальне водокористування є платним та здійснюється на підставі дозволу на спеціальне водокористування (далі – Дозвіл) (частина перша ст. 49 Водного кодексу).

Підпунктом 3 п. 4 Положення про Державне агентство водних ресурсів України, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 20 серпня 2014 року № 393, встановлено, що Державне агентство водних ресурсів України є центральним органом виконавчої влади, яке відповідно до покладених на нього завдань видає та анулює Дозволи.

Базовий податковий (звітний) період для рентної плати за спеціальне використання води відповідно до п. 257.1 ст. 257 ПКУ дорівнює календарному кварталу.

Водокористувачі самостійно обчислюють рентну плату за спеціальне використання води для потреб рибництва щокварталу наростаючим підсумком з початку року (п.п. 255.11.1 п. 255.11 ст. 255 ПКУ).

Таким чином, суб’єкт господарювання, який використовує ставок (орендований або власний) для потреб рибництва з метою вирощування риби, є платником рентної плати за спеціальне використання води і має подавати податкову декларацію з рентної плати (у частині рентної плати за спеціальне використання води) вперше за період, у якому такий суб’єкт господарювання набув права на використання води для потреб рибництва на підставі Дозволу та сплачувати за фактичний обсяг води, необхідний для поповнення водних об’єктів під час розведення риби та інших водних живих ресурсів (у тому числі для поповнення, яке пов’язане із втратами води на фільтрацію та випаровування).