Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Визначення МПЗ у разі переходу права власності на сільськогосподарські угіддя протягом календарного року

опубліковано 06 червня 2024 о 10:07

Головне управління ДПС у Житомирській області  інформує платників податків, що  у разі передачі земельних ділянок, віднесених до сільськогосподарських угідь в оренду (суборенду), емфітевзис або інше користування на підставі договорів, укладених та зареєстрованих відповідно до законодавства, мінімальне податкове зобовязання (далі - МПЗ) визначається для орендарів/користувачів таких земельних ділянок - п.п. 170.14.2 п. 170.14 ст. 170 ПКУ.

У разі переходу права власності/права користування на земельну ділянку, віднесену до сільськогосподарських угідь, від одного власника/орендаря до іншого протягом календарного року та за умови державної реєстрації такого права відповідно до законодавства, - МПЗ щодо такої земельної ділянки визначається для попереднього власника/орендаря за період з 01 січня календарного року до початку місяця, в якому припинилося право власності/користування на таку земельну ділянку, а для нового власника/орендаря - починаючи з місяця, в якому він набув право власності або право користування, на земельну ділянку, та враховується у складі МПЗ кожного з таких власників/користувачів – абз. перший п. 38 прим. 1.4 ст. 38 прим. 1 ПКУ.     

За відсутності державної реєстрації переходу права власності або права користування, у тому числі оренди, емфітевзису, суборенди, на земельну ділянку, віднесену до сільськогосподарських угідь, від одного власника, орендаря, користувача до іншого протягом календарного року, МПЗ щодо такої земельної ділянки визначається для попереднього власника, орендаря, користувача на інших умовах (в тому числі на умовах емфітевзису) на загальних підставах за податковий (звітний) рік (абзац другий п. 38 прим. 1.4 ст. 38 прим. 1 ПКУ).