Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про повернення з єдиного рахунку помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені

опубліковано 04 червня 2024 о 14:39

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує.

Платник податків має право на повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені з єдиного рахунку, відкритого на ім’я ДПС у Казначействі.

Обов’язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов’язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного доходу) протягом 1095 днів від дня виникнення  помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені (п.42.3 ст.43 ПКУ).

Платник податків подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені (далі – Заява) у довільній формі. Заява подається до територіального органу  ДПС за основним місцем обліку такого платника виключно в електронній формі  через сервіс «Електронний кабінет», що функціонує відповідно до ст.42 прим 1 ПКУ, з дотриманням вимог законодавства у сферах захисту інформації в інформаційно –комунікаційних системах, електронних довірчих послуг та електронного документообігу (ідентифікатор форми j/f13020).

Платник податків (включений до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок) в Заяві за ідентифікатором форми j/f13020 може визначити один з напрямків перерахування коштів: на єдиний рахунок; на рахунок платника у банку, небанківському надавачу платіжних послуг. 

Заява платника податків вноситься до Є-Журналу та розглядається підрозділом територіального органу ДПС, на який покладену функцію з формування електронних висновків, шляхом перевірки наявності коштів на єдиному рахунку, відповідності заявлених до повернення платником податків сум коштів наявним даним у єдиній картці такого платника.

За результатами опрацювання заяви, не пізніше 18.00 наступного робочого дня після її надходження, вноситься відповідна відмітка до Є-Журналу.

У разі відмови в задоволені заяви про повернення з єдиного рахунку помилково та/або надміру сплачених сум грошових зобов’язань та пені платнику податків, через сервіс «Електронний кабінет» направляться письмове повідомлення з відмовою у поверненні коштів із зазначенням причини такої відмови.

Інформація про повернення коштів, щодо якого у Є-Журналі внесено відмітку про підтвердження повернення відповідної суми коштів, автоматично вноситься до Реєстру узгоджених повернень, який ведеться засобами інформаційно – комунікаційної системи ДПС.