Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо приведення у відповідність основного виду діяльності відповідно до Класифікації видів економічної діяльності ДК 009:2010

опубліковано 29 травня 2024 о 16:06

Класифікація видів економічної діяльності - це статистичний інструмент для впорядкування економічної інформації, яка систематизує види діяльності, що здійснюються суб`єктами господарювання в Україні. Дана класифікація містить усі можливі напрямки роботи платників податків.

Єдиний державний реєстр юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань містить відомості про юридичних осіб та фізичних осіб – підприємців, зокрема, про види діяльності.

При державній реєстрації суб`єкт господарювання обирає код виду економічної діяльності (скорочено - КВЕД) згідно Класифікації видів економічної діяльності. Дана класифікація, як зазначалося, містить усі можливі напрямки роботи платників податків.

КВЕД відображає основний вид діяльності платника. Також можуть бути обрані додатково інші види діяльності, якими платник планує займатись в майбутньому.

З часом суб’єкт господарювання може змінити сферу своєї діяльності, тобто основний вид діяльності, у зв’язку із чим зміниться КВЕД.  Якщо так відбувається, то необхідно привести у відповідність основний КВЕД до фактичного.   

На сьогодні діє національний класифікатор України ДК 009:2010 (скорочено – класифікатор КВЕД-2010) відповідно до наказу Державного комітету України з питань технічного регулювання та споживчої політики від 11 жовтня 2010 року № 457 «Про затвердження та скасування національних класифікаторів». 

Таким чином, державна реєстрація новостворених юридичних осіб та фізичних осіб-підприємців з даного періоду проводиться виключно з видами економічної діяльності за класифікатором КВЕД-2010.

Для забезпечення доступності з впровадження КВЕД-2010 створений Сервіс для визначення кодів видів економічної діяльності за КВЕД-2010, який дає можливість самостійно визначити відповідність попереднього КВЕДу-2005 до КВЕДу-2010.

Аби привести основний вид діяльності у відповідність до фактичного або ж, за потреби, до класифікатора КВЕД-2010 необхідно звернутися до державних реєстраторів або інших суб’єктів державної реєстрації, зокрема нотаріусів, що мають право проводити державну реєстрацію. 

Наразі передбачена можливість безоплатно провести зміни КВЕДів для фізичних осіб – підприємців. Скористатися цією реєстраційною послугою можна двома способами:

- з’явитися до державного реєстратора в будь-який ЦНАП на території України;  

- подати документи через електронні засоби зв’язку шляхом накладання ЕЦП на відповідний пакет документів.

Для юридичних осіб:

- з’явитися до державного реєстратора у ЦНАП за місцем реєстрації у межах області.

Головне управління ДПС у Житомирській області рекомендує платникам податків привести у відповідність коди видів економічної діяльності в частині:

- відповідності основного виду діяльності, зазначеного в облікових даних, фактичному виду діяльності;

- відповідності КВЕДів класифікатору  КВЕД-2010.