Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Компенсація роботодавцям фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованних осіб з інвалідністю

опубліковано 22 травня 2024 о 16:04

До уваги роботодавців!

Постановою Кабінету Міністрів від 22 серпня 2023 року № 893 «Деякі питання надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю» затверджено Порядок надання роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю (далі – Порядок).

Порядок визначає умови, механізм виплати роботодавцям компенсації фактичних витрат за облаштування робочих місць працевлаштованих осіб з інвалідністю, а також її строки та розмір. Облаштування робочого місця це комплекс заходів та засобів, вжитих роботодавцем для адаптації та розумного пристосування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю згідно з документом, в якому визначена така рекомендація, з урахуванням потреби такої особи. 

Джерелами фінансування компенсації є кошти Фонду загальнообов’язкового державного соціального страхування на випадок безробіття та інших джерел, не заборонених законодавством (пункт 3 Порядку).

Дія вказаного Порядку поширюється на роботодавців, які починаючи з 29 серпня 2023 року працевлаштували особу з інвалідністю І або ІІ групи, яка є застрахованою особою. На випадки працевлаштування осіб з інвалідністю ІІІ групи компенсація не поширюється.

Компенсація надається за придбаний (придбані) роботодавцем допоміжний засіб (допоміжні засоби) для облаштування робочого місця працевлаштованої особи з інвалідністю, перелік яких визначений в додатку 1.

Роботодавці зможуть отримати компенсацію у таких розмірах: 

- 10 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання при працевлаштуванні особи з інвалідністю ІІ групи; 

- 15 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня календарного року, в якому приймається рішення про її надання при працевлаштуванні особи з інвалідністю І групи.

Для отримання компенсації роботодавець повинен подати до центру зайнятості за місцем провадження своєї діяльності заяву в паперовій або електронній формі та копії документів, що підтверджують працевлаштування особи з інвалідністю та придбання ним допоміжних засобів для облаштування робочого місця (протягом 90 календарних днів з дня працевлаштування особи з інвалідністю).

Рішення про надання або відмову в наданні компенсації приймається регіональним центром зайнятості протягом 10 робочих днів з дня подання документів та оформляється відповідним наказом. Інформацію про прийняте рішення центр зайнятості надсилає роботодавцю протягом трьох робочих днів з дати його прийняття.

Компенсація виплачується роботодавцю протягом п’яти робочих днів з дня прийняття рішення про надання компенсації на його банківський рахунок, зазначений у заяві.