Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Новації Закону №3603: зміни у сфері оподаткування, адміністрування, аудиторської діяльності

опубліковано 23 квітня 2024 о 10:34

16 березня 2024 року  набрав чинності Закон України від 23 лютого 2024 року № 3603-ІХ «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо вдосконалення онлайн-комунікації з платниками податків та уточнення окремих положень законодавства».

Даним законом внесені прогресивні зміни в частині звільнення платників податків від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушень іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, а саме за помилкову сплату платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок.

На виконання пункту 57.1 статті 57 Кодексу платник податків зобов'язаний самостійно сплатити суму податкового зобов'язання, зазначену у поданій ним податковій декларації, протягом 10 календарних днів, що настають за останнім днем відповідного граничного строку, передбаченого Кодексом для подання податкової декларації, крім випадків, встановлених Кодексом.

Податковий агент зобов'язаний сплатити суму податкового зобов'язання (суму нарахованого (утриманого) податку), самостійно визначеного ним із доходу, що виплачується на користь платника податку - фізичної особи та за рахунок такої виплати, у строки, передбачені Кодексом.

Якщо граничний строк сплати податкового зобов'язання припадає на вихідний або святковий день, останнім днем сплати податкового зобов'язання вважається операційний день, що настає за вихідним або святковим днем.

У разі визначення грошового зобов'язання контролюючим органом за підставами, зазначеними у підпунктах 54.3.1 - 54.3.6 пункту 54.3 статті 54 Кодексу, платник податків зобов'язаний сплатити нараховану суму грошового зобов'язання протягом 10 робочих днів, що настають за днем отримання податкового повідомлення-рішення, крім випадків, коли протягом такого строку такий .платник податків розпочинає процедуру оскарження рішення контролюючого органу.

Пунктом 109.2 статті 109 Кодексу визначено, що порушення податкового законодавства та порушення вимог, встановлених іншим законодавством, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, тягне за собою відповідальність, передбачену Кодексом та іншими законами України у вигляді штрафних (фінансових) санкцій (штрафів) та/або пені.

Звертаю увагу, що Законом № 3603 внесено зміни до пункту 112.8 статті 112 Кодексу, зокрема доповнено новим підпунктом 112.8.8 і, яким встановлено, що обставинами, які звільняють від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень та порушення іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, є помилкова сплата платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов'язання до бюджету). Умовою підтвердження таких обставин є вчинення платником дій, передбачених статтею 43 цього Кодексу, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов'язань.

Також Законом № 3603 врегульовано питання не нарахування/анулювання нарахованої пені за помилкове зазначення платником податків у платіжних документах неправильного бюджетного рахунку отримувача коштів (за умови своєчасної сплати податку або узгодженої суми грошового зобов'язання до бюджету).

Так, внесені Законом № 3603 зміни передбачають викладення в новій редакції підпункту 129.9.8 пункту 129.9 статті 129 Кодексу, яким встановлено, що пеня не нараховується, а нарахована пеня підлягає анулюванню у разі помилкової сплати платником податків, у тому числі податковим агентом, грошового зобов'язання на інший бюджетний рахунок (без порушення законодавчо визначеного строку сплати податку або узгодженої суми грошового зобов'язання до бюджету).

Умовою підтвердження таких обставин є вчинення платником дій, передбачених статтею 43 цього Кодексу, щодо повернення помилково сплачених грошових зобов'язань.

Дані зміни застосовуються починаючи з 16.03.2024.

Наголошую, що для звільнення платника податків від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень, зокрема в частині порушення правил сплати (перерахування) грошового зобов'язання відповідно до статті 124, 125 і Кодексу та не нарахування/анулювання пені відповідно до статті 129 Кодексу потрібним є дотримання визначених обставин.

Першою обставиною є сплата узгодженого грошового зобов'язання платником податків, у тому числі податковим агентом, на інший бюджетний рахунок, ніж той, що передбачений для сплати того чи іншого податку, збору, платежу, контроль за якими покладено на контролюючі органи.

Другою обставиною є сплата узгодженого грошового зобов'язання не пізніше законодавчо визначених граничних строків сплати податків, зборів, платежів.

Обов'язковою умовою для здійснення повернення сум грошового зобов'язання та пені є подання платником податків заяви про таке повернення (крім повернення надміру утриманих (сплачених) сум податку з доходів фізичних осіб, які повертаються контролюючим органом на підставі поданої платником податків податкової декларації за звітний календарний рік за результатами проведення перерахунку його загального річного оподатковуваного доходу) протягом 1095 днів від дня виникнення помилково та/або надміру сплаченої суми та/або пені.

При цьому платник податків подає заяву про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань та пені у довільній формі, в якій зазначає напрям перерахування коштів, зокрема на погашення грошового зобов'язання та/або податкового боргу з інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на контролюючі органи, незалежно від виду бюджету (пункт 43.4 статті 43 Кодексу).

Такий платник має можливість подати заяву в електронній формі через приватну частину Електронного кабінету за ідентифікатором форми І/Р 1302001 або у довільній формі через меню «Листування з ДПС» приватної частини Електронного кабінету.

Враховуючи зазначене, у разі дотримання платниками податків, у тому числі податковими агентами, положень підпункту 112.8.8і пункту 112.8 статті 112 та підпункту 129.9.8 пункту 129.9 статті 129 Кодексу, такі платники податків звільняються від фінансової відповідальності за вчинення податкових правопорушень, зокрема від застосування до них штрафних санкцій за несплату узгодженої суми грошового зобов'язання відповідно до статті 124,125 і Кодексу та пені, передбаченої статтею 129 Кодексу.

Звертаю увагу, що відповідно до частини другої статті 2 Закону України від 08 липня 2010 року № 2464-VI «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування» лише цим Законом  визначається, зокрема, порядок нарахування, обчислення та сплати єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування.

Частиною другою статті 8 Закону № 2464 встановлено, що єдиний внесок не належить до системи оподаткування.

Отже, зазначені вище положення про звільнення від фінансової відповідальності не поширюються на відносини, що виникають під час провадження діяльності, пов'язаної зі збором та веденням обліку єдиного внеску.

Водночас звертаю увагу, що сплата до бюджету узгоджених податкових зобов'язань із ПДВ, які задекларовані платником у поданих податкових деклараціях з ПДВ, здійснюється платником шляхом поповнення електронного рахунку в Системі електронного адміністрування ПДВ.

Тобто оскільки сплата ПДВ до бюджету здійснюється з рахунків, відкритих у СЕА ПДВ, то в частині помилкової сплати платником узгоджених податкових зобов'язань з ПДВ, що задекларовані платником у поданих податкових деклараціях з ПДВ (уточнюючих розрахунках), норми підпункту 112.8.8і пункту 112.8 статті 112 та підпункту 129.9.8 пункту 129.9 статті 129 Кодексу не застосовуються.

Проте в частині помилкової сплати платником суми узгодженого грошового зобов'язання, визначеного за результатами контрольно-перевірочної роботи згідно з податковим повідомленням-рішенням, норми підпункту 112.8.8і пункту 112.8 статті 112 та підпункту 129.9.8 пункту 129.9 статті 129 Кодексу застосовуються.

Поверненні помилково та/або надміру зарахованих до бюджету сум акцизного податку в порядку, визначеному статтею 43 Кодексу, сплачених платниками акцизного податку на електронний рахунок у системі електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, здійснюється з урахуванням вимог пункту 27 Порядку електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України від 24 квітня 2019 року № 408 «Деякі питання електронного адміністрування реалізації пального та спирту етилового».                                                                                                                                                                     

Для забезпечення організації роботи при поданні заяви про повернення помилково та/або надміру сплачених грошових зобов'язань рекомендуємо платникам податків повідомляти про обставини своєчасної сплати узгоджених грошових зобов'язань на інший бюджетний рахунок, ніж той, що передбачений для сплати платежу, із зазначенням інформації щодо податкового періоду та реквізитів платіжної інструкції на перерахування відповідних коштів до бюджету.

Наголошуємо, що рахунки для сплати податків і зборів до державного та місцевого бюджетів на 2024 рік розміщено на субсайті ГУ ДПС у Житомирській області https://zt.tax.gov.ua у вкладці «Бюджетні рахунки».