Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Співпраця з ОТГ – невід’ємна складова роботи податкової служби області

опубліковано 12 квітня 2024 о 13:13

Сьогодні за участі заступника начальника Головного управління ДПС у Житомирській області Галини Воробей та керівників структурних підрозділів за напрямками відбулось засідання «круглого столу» з представниками 13 об’єднаних територіальних громад Коростенського району. 

Під час спілкування обговорювались питання стосовно надходжень до місцевого бюджету, проведення кампанії декларування громадянами доходів, одержаних протягом 2023 року, мінімального податкового зобов’язання, сплати податкового боргу, майнових податків, використання електронних сервісів ДПС та взаємодії між податковими органами та представниками територіальної громади. 

Начальник управління оподаткування фізичних осіб Олександр Мушицький розповів учасникам актуальні питання щодо оподаткування доходів громадян, які вони отримали в минулому році, зокрема залучення до декларування громадян, які надають послуги з обробітку землі чи отримують доходи від продажу власної сільськогосподарської продукції. Зокрема проінформував, що громадяни зобов'язані подавати органам ДПС відомості про зміну даних (в тому числі реєстрацію зміни місця проживання).

Також заступник начальника управління по роботі з податковим боргом Дмитро Джигора наголосив представникам громад на важливості інформування мешканців громад щодо обов’язку сплати податків, зокрема погашення податкового боргу, адже вони формують місцевий бюджет. Крім того зосередив увагу на основних боржниках громад, з якими є необхідність проведення роботи зі сплати податкової заборгованості на місцях. 

Оксана Пахолюк, начальник управління податкових сервісів, зазначила, що з метою ефективного використання власного часу  платники податків можуть скористатися сервісом «Електронна черга». Записатись в електронну чергу до ЦОПів Головного управління ДПС у Дніпропетровській області  можна зателефонувавши до Контакт – центру ДПС. Для цього потрібно набрати номер телефону: 0800501007, натиснути кнопку «6» та записатись до електронної черги. Крім того, взаємодія бізнесу та громадян з органами ДПС здійснюється за допомогою Електронного кабінету, де платники мають змогу подати звітність, сплатити податки, отримати доступ до інформації, звернутись до органів ДПС за допомогою листування.

Крім того, посадовець звернула увагу присутніх на необхідності приведення платниками у відповідність основного виду економічної діяльності, заявленого при реєстрації, фактичному виду діяльності, що здійснюється. Для цього слід використовувати Національний класифікатор України «Класифікація видів економічної діяльності ДК 009:2010» (КВЕД ДК 009:2010), оскільки КВЕД ДК 009:2005 втратив чинність.

На завершення зустрічі Галина Воробей підкреслила, що сьогодні, в умовах війни, підтримка держави у вигляді сплачених податків та єдиного соціального внеску є життєво необхідною, адже вони спрямовуються також і на підтримку та забезпечення Збройних сил України, вирішення соціальних потреб громадян, реалізацію програм соціально-економічного розвитку країни. 

Учасники підкреслили важливість проведеного заходу та домовились про розширення подальшої співпраці.