Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зустріч податківців з представниками територіальних громад Звягельського району

опубліковано 09 квітня 2024 о 15:40

Сьогодні під керівництвом заступниці начальника Головного управління ДПС у Житомирській області Галини Воробей відбулося засідання «круглого столу» з представниками територіальних громад Звягельського району.  

Основними кейсами зустрічі було виявлення та забезпечення додаткових надходжень до бюджету та інформування платників податків, що здійснюють діяльність на території обслуговування громад, про повноту нарахування та сплати податкових зобов’язань, мінімального податкового зобов’язання, сплати податкового боргу, майнових податків, використання електронних сервісів ДПС та особливості кампанії декларування доходів громадян, отриманих у 2023 році.

На засіданні теж були присутні начальник управління оподаткування фізичних осіб Олександр Мушицький, заступник начальника управління по роботі з податковим боргом Дмитро Джигора, начальник управління податкових сервісів Оксана Пахолюк, керівники структурних підрозділів.

У вступному слові Галина Воробей ознайомила присутніх із основними кейсами зустрічі та окреслила шляхи та напрямки спільної роботи по виявленню та забезпеченню додаткових надходжень до бюджету громад. Також звернула увагу, що з 1 січня 2023 року розпочалась кампанія декларування громадянами доходів, отриманих у 2022 році та зазначила випадки, в яких подання декларації про майновий стан і доходи є обов’язковим. 

Одним з найбільших актуальних питань, яке розглядалось під час засідання, було питання надходжень до місцевого бюджету, зокрема за рахунок погашення боргу. Крім того, донесли до представників ОТГ найбільший боржників громад та обговорили спільні дії в напрямку погашення податкового боргу. Цю інформацію довів до присутніх Дмитро Джигора.

Олександр Мушицький детально зупинився на порядку визначення мінімального податкового зобов’язання (МПЗ). Платниками МПЗ є резиденти, що володіють та/або користуються (орендує (суборендує), на умовах емфітевзису, постійно користується) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь (пп. 162.1.1 прим. 1 п. 162.1 ст. 162 ПКУ). Усі кошти, сплачені у межах МПЗ за користування землею сільськогосподарського призначення, надходитимуть до місцевих бюджетів за місцем розташування ділянки. 

Зустріч відбулась в форматі конструктивного спілкування.