Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Мета зустрічі: податковий супровід ФОП унеможливлює втрату бюджетних надходжень

опубліковано 09 квітня 2024 о 15:14

Податковий кодекс України регулює відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, зокрема визначає вичерпний перелік податків та зборів, що справляються в Україні, та порядок їх адміністрування, платників податків та зборів, їх права та обов'язки, компетенцію контролюючих органів, повноваження і обов'язки їх посадових осіб під час адміністрування податків та зборів, а також відповідальність за порушення податкового законодавства (абз.1 п.1.1 ст.1 ПКУ). 

Так, сьогодні, за ініціативи Головного управління ДПС у Житомирській області заступник начальника Воробей Галина провела зустріч-консультацію з фізичною особою-підприємцем Лазукою Марією Григорівною (ФОП Лазука).

ФОП Лазука Марія здійснює основну діяльність згідно КВЕД – «Вирощування зернових культур (крім рису), бобових культур і насіння олійних культур», має об’єкти оподаткування - 23 земельні ділянки.

В ході зустрічі обговорили порядок та особливості нарахування та сплати ПДФО та військового збору за земельні ділянки, що знаходяться в оренді ФОП. 

Довідково. Відповідно до п.п. 164.2.5 п. 164.2 ст. 164 Податкового кодексу України (далі – ПКУ) до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включається дохід від надання майна в лізинг, оренду або суборенду (строкове володіння та/або користування). 

Згідно з п.п. 170.1.1 п. 170.1 ст. 170 ПКУ, податковим агентом платника податку – орендодавця щодо його доходу від надання в оренду (емфітевзис) земельної ділянки сільськогосподарського призначення, земельної частки (паю), майнового паю є орендар. 

При цьому об’єкт оподаткування визначається виходячи з розміру орендної плати, зазначеної в договорі оренди, але не менше ніж мінімальна сума орендного платежу, встановлена законодавством з питань оренди землі.