Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Сеанс "гарячої лінії" щодо отримання відомостей про доходи з Державного реєстру фізичних осіб

опубліковано 05 квітня 2024 о 13:43

Сьогодні у Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбувся сеанс телефонного зв’язку «гаряча лінія». На запитання платників щодо отримання відомостей про доходи з Державного реєстру фізичних осіб відповідала начальник відділу ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, розгляду звернень державних органів управління податкових сервісів ГУ ДПС у Житомирській області Олена Буданова. 

Крім питань щодо порядку отримання довідки про доходи наводимо відповіді на окремі запитання, які надійшли від платників податків.  

1. Які документи потрібні для отримання довідки про доходи?

Відповідь:  Для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору фізична особа повинна подати до будь-якого контролюючого органу документ, що посвідчує особу, та заяву за формою №10ДР. 

З метою підтвердження відомостей про задеклароване (зареєстроване) місце проживання (у разі відсутності такої інформації в документі, що посвідчує особу) додатково надається витяг з реєстру територіальної громади.

 

2. Чи можна отримати довідку про доходи на третю особу?

Відповідь:  Відомості з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору можуть бути отримані представником фізичної особи за дорученням.

У такому випадку до заяви за формою №10ДР додатково надаються: засвідчена в нотаріальному порядку довіреність на отримання відомостей з Державного реєстру, документ, що посвідчує особу представника, та ксерокопія (з чітким зображенням) документа, що посвідчує особу довірителя. 

 

3. Чи можна отримати довідку про доходи в податковій інспекції не за місцем проживання особи?

Відповідь: Так. Для отримання відомостей з Державного реєстру фізичних осіб – платників податків про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору фізична особа може звернутись до контролюючого органу за своєю податковою адресою (місцем проживання) або до будь-якого контролюючого органу.

 

4. Який термін надання довідки про доходи?

Відповідь: Згідно вимог Положення про реєстрацію фізичних осіб у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 29.09.2017 №822, відомості з Державного реєстру надаються протягом трьох робочих днів з дня звернення фізичної особи (представника) до контролюючого органу.

Але, фактично, за наявності усіх необхідних документів, такі відомості надаються фізичній особі у день звернення.

 

5. Чи можна отримати довідку про доходи, не звертаючись безпосередньо до контролюючого органу?

Відповідь: На даний час для зручності платників податків запроваджено декілька електронних сервісів, за допомогою яких фізична особа може отримати відомостей з Державного реєстру про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору, в режимі онлайн.

По-перше, запит на отримання відомостей про доходи формується у приватній частині Електронного кабінету, вхід до якої відбувається з використанням кваліфікованого електронного підпису фізичної особи. Після обробки запиту на електронну адресу фізичної особи – платника податків направляється файл-відповідь, який містить відомості з Державного реєстру про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору.

Другий спосіб – використання мобільного застосунку «Моя податкова», який можна завантажити на мобільний телефон на платформі iOS (в App Store) та на платформі Android (в Google Play). Результат виконання запиту на отримання довідки про доходи формується протягом 5 хвилин. 

Крім того, будь-який громадянин України старше 18 років може отримати відомості з Державного реєстру про джерела та суми нарахованого доходу, нарахованого (перерахованого) податку та військового збору на порталі Дія.

Звертаємо увагу, що електронний документ, засвідчений кваліфікованою електронною печаткою ДПС, є аналогом паперового документа, виданого контролюючим органом.

 

6. За який період можна отримати інформацію про доходи?

Відповідь: У Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків міститься інформація про доходи фізичних осіб починаючи з І кварталу 1998 року.

Відомості про виплачені доходи та утримані податки за останній квартал доступні для отримання після спливу 50 календарних днів після його закінчення.

Звертаємо увагу, що електронний запит на отримання відомостей про доходи формується поквартально, загальна кількість кварталів, яка вказується в одному запиті, не повинна перевищувати 20 кварталів.