Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Актуальні питання антикорупційного законодавства: подання повідомлень про зміни в майновому стані у 2024 році

опубліковано 19 березня 2024 о 10:17

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що статтею 52 Закону України 14.10.2014 № 1700-VІІ «Про запобігання корупції», зі змінами (далі - Закон) передбачені вимоги до державних службовців та інших суб'єктів на яких розповсюджується дія Закону щодо заходів фінансового контролю до яких належить обов’язок повідомити Національне агентство з питань запобігання корупції (далі - Національне агентство) про суттєві зміни в майновому стані суб'єкта декларування в разі отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку на суму, яка перевищує 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня відповідного року.

Суб’єкт декларування у десятиденний строк з моменту отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку зобов’язаний повідомити про це Національне агентство.

Зазначена інформація, вноситься до Єдиного державного реєстру декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, та оприлюднюється на офіційному веб-сайті Національного агентства.

Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані зобов’язані подавати лише службові особи , які займають відповідальне та особливо відповідальне становище, а також суб'єктів декларування, які займають посади, пов'язані з високим рівнем корупційних ризиків, відповідно до статті 51-3 Закону.

Повідомлення не подається, якщо:

- отримання доходу, придбання майна або здійснення видатку здійснено членом сім'ї суб'єкта декларування;

- вартість майна, набутого у власність суб'єктом декларування, йому невідома;

- суб’єктом декларування здійснена операція із купівлі, продажу або обміну іноземної валюти за рахунок власних грошових активів суб'єкта декларування або членів його сім'ї;

- суб'єкт декларування припинив перебування на посаді, яка передбачає зайняття відповідального та особливо відповідального становища або посаді яка пов'язана з високим рівнем корупційних ризиків.

Додатково повідомляємо, що Законом України від 20 вересня 2023 року № 3384-IX «Про внесення змін до деяких законів України про визначення порядку подання декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, в умовах воєнного стану» (далі – Закон № 3384-IX) який набув чинності 12.10.2023 року, внесені зміни до Закону України «Про запобігання корупції» та повністю відновлене декларування. В той же час, частиною 6 статті 52 Закону України «Про запобігання корупції» зі змінами, внесеними Законом № 3384-IX встановлено, що суб’єкти декларування, зазначені у частинах сьомій - чотирнадцятій статті 45 Закону, звільняються від обов’язку подання передбачених цією статтею повідомлень, якщо підстави для їх подання виникли до початку перебігу строку для подання декларацій, визначених частинами сьомою - чотирнадцятою статті 45 цього Закону.

Нагадуємо, що інформація внесена до Повідомлення про суттєві зміни в майновому стані, має бути також відображена в щорічній декларації особи, уповноваженої на виконання функцій держави або місцевого самоврядування, за відповідний рік.