Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Щодо сплати єдиного внеску ФОП в умовах воєнного стану

опубліковано 28 лютого 2024 о 09:20

Головне управління ДПС у Житомирській області нагадує, що відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2464, тимчасово, з 01 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом дванадцяти місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у п.п. 4, 5 та 5 прим. 1 частини першої ст. 4 цього Закону (ФОП, у тому числі ті, які обрали спрощену систему оподаткування; особи, які провадять незалежну професійну діяльність; члени фермерського господарства, якщо вони не належать до осіб, які підлягають страхуванню на інших підставах) мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати єдиний внесок за себе.  

При цьому такими особами розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюється за період, в якому відповідно до абзацу першого п. 9 прим. 19 розд. VIII Закону України № 2464 єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався - абзац другий п. 9 прим. 19 розд. VIII «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України № 2464.

Звертаємо увагу, що в разі прийняття рішення про несплату ЄВ, страховий стаж для призначення пенсії нараховуватися не буде.