Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся online-вебінар щодо порядку декларування плати за землю на 2024 рік

опубліковано 14 лютого 2024 о 16:02

З метою інформування платників податків області, від яких надходять питання щодо порядку декларування плати за землю на 2024 рік, сьогодні в Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбувся черговий online-вебінар. 

Спікером цього онлайн-вебінару був заступник начальника управління оподаткування юридичних осіб Головного управління ДПС у Житомирській області Вручинський Геннадій.

В ході вебінару були розглянуті актуальні питання щодо порядку обчислення плати за землю, пільг щодо особливості оподаткування платою за землю сплати податку для юридичних осіб, земельних ділянок, які не підлягають оподаткуванню земельним податком, строку сплати плати за землю, індексації нормативної грошової оцінки земель та інше.

Геннадій Вручинський проінформував учасників щодо особливостей оподаткування плати за землю та розповів, що у разі якщо право на пільгу у платника виникає протягом року, то він звільняється від сплати податку починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому виникло це право. У випадку втрати права на пільгу протягом року податок сплачується починаючи з місяця, що настає за місяцем, у якому втрачено це право. 

Також учасники вебінару дізналися, щодо порядку обчислення плати за землю. Так, платник плати за землю має право подавати щомісяця звітну податкову декларацію, що звільняє його від обов'язку подання податкової декларації не пізніше 20 лютого поточного року, протягом 20 календарних днів місяця, що настає за звітним.

Важливо підкреслити, що у разі переходу права власності на земельну ділянку або права на земельну частку (пай) від одного власника - юридичної або фізичної особи до іншого протягом календарного року податок сплачується попереднім власником за період з 1 січня цього року до початку того місяця, в якому припинилося його право власності на зазначену земельну ділянку, а новим власником - починаючи з місяця, в якому він набув право власності.

Окрім того, Геннадій Вручинський нагадав щодо строку сплати плати за землю. А саме було наголошено, що податкове зобов'язання щодо плати за землю, визначене у податковій декларації на поточний рік, сплачується рівними частками за місцезнаходженням земельної ділянки за податковий період, який дорівнює календарному місяцю, щомісяця протягом 30 календарних днів, що настають за останнім календарним днем податкового (звітного) місяця. 

Звертаємо вашу увагу, що Головне управління ДПС у Житомирській області регулярно проводить онлайн-вебінари для надання необхідної інформації та консультацій щодо податкових питань. Слідкуйте за новинами на офіційному сайті ДПС у Житомирській області та приєднуйтесь до цих заходів, щоб бути завжди в курсі податкових питань.