Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Особливості обчислення суми плати за землю та подання податкової декларації на 2024 рік

опубліковано 07 лютого 2024 о 11:30

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що відповідно до ст. 286 п. 286.2. Податкового кодексу України від 02.12.2010 р. № 2755-VI платники плати за землю (крім фізичних осіб) самостійно обчислюють суму плати за землю щороку станом на 1 січня і не пізніше 20 лютого поточного року подають до відповідного контролюючого органу за місцезнаходженням земельної ділянки податкову декларацію на поточний рік за формою, встановленою у порядку, передбаченому статтею 46 цього Кодексу, з розбивкою річної суми рівними частками за місяцями.

Подання такої декларації звільняє від обов'язку подання щомісячних декларацій.

При поданні першої декларації (фактичного початку діяльності як платника плати за землю) разом з нею подається витяг із технічної документації про нормативну грошову оцінку земельної ділянки, а надалі такий витяг подається у разі затвердження нової нормативної грошової оцінки землі.

Рішенням Житомирської міської ради 25 сесії 8 скликання від 23.02.2023 № 737 «Про затвердження технічної документації з нормативно грошової оцінки земель» затверджено та введено в дію з 01.01.2024 нормативно грошову оцінку земель по місту Житомир Житомирської міської територіальної громади. 

Норми Закону України «Про місцеве самоврядування» від 21 травня 1997 року №  280/97- ВР (зі змінами та доповненнями) передбачають обов’язковість виконання всіма суб’єктами господарювання законних вимог органів місцевого самоврядування.  

Таким чином, власникам земельних ділянок та користувачам земельних ділянок комунальної власності на території міста Житомир для самостійного обчислення плати за землю на 2024 рік необхідно отримати у встановленому законом порядку витяг з технічної документації з нормативної грошової оцінки земельних ділянок.

Звертаємо увагу платників плати за землю, на необхідності надання отриманого витягу до ГУ ДПС у Житомирській області (Житомирська ДПІ (625)) разом з податковою декларацією.