Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся online-вебінар на тему: «Нереєстрація контрагентом податкової накладної: порядок дій та наслідки»

опубліковано 08 грудня 2023 о 16:12

Сьогодні в Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбувся online-вебінар на тему: «Нереєстрація контрагентом податкової накладної: порядок дій та наслідки».

Спікером online – вебінару була начальник відділу позапланових перевірок ризикових платників управління податкового аудиту Головного ДПС у Житомирській області Борисюк Тетяна, яка розповіла щодо проблем, які можуть виникнути при допущенні помилок та порушенні термінів реєстрації в Єдиному реєстрі податкових накладних.

Зокрема відмітила, що у разі помилок в реквізитах податкової накладної або порушення термінів реєстрації, сторонам – як покупцям, так і продавцям, надається право внести зміни до податкової декларації. Це право можна використовувати протягом 365 календарних днів після закінчення терміну подання декларації.

Для підтвердження змін до декларації слід долучити копії товарних чеків чи інших розрахункових документів. Це дозволяє вирішити спірні ситуації щодо оплати податків за придбані товари/послуги.

Строки та процедура перевірки також обговорювалися на вебінарі. Заяву із скаргою може подати покупець або продавець, якщо той не надав податкову накладну. Контролюючий орган має 90 календарних днів для проведення перевірки після отримання заяви.

У випадку відмови від складання податкової накладної покупець може подати заяву із скаргою. Нереєстрація в Єдиному реєстрі податкових накладних чи розрахунку коригування тягне за собою штраф в розмірі 50% суми податкових зобов'язань.

Тетяна Борисюк акцентувала увагу на штрафах за помилки в реквізитах ПН, зокрема кодах УКТ ЗЕД і ДКПП. Штраф становить 170 грн, а протягом 10 календарних днів може збільшитися за прогресивною шкалою до 100% суми ПДВ при тривалості відсутності виправлення понад 181 календарний день.

Нагадуємо, що в Головному управління ДПС у Житомирській області запроваджено щотижневі онлайн-вебінари. Слідкуйте за новинами на сайті ДПС у Житомирській області або на сторінці в соціальні мережі Facebook.