Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податкова знижка на навчання: податківці роз'яснили щодо порядку її отримання

опубліковано 04 грудня 2023 о 14:57

Нещодавно фахівці Звягельської ДПІ ГУ ДПС у Житомирській області провели зустріч зі студентами Новоград-Волинського економіко-гуманітарного фахового коледжу, де було надано важливі роз'яснення щодо отримання податкової знижки на навчання.

Податківці пояснили, що податкова знижка – це можливість повернути частину сплаченого податку на доходи за певні послуги, які були здійснені протягом звітного року. Так, витрати мають підтверджуватися квитанціями, фіскальними або товарними чеками, а також копіями договорів за їхньої наявності, в яких обов’язково відображається вартість таких послуг і строк оплати за такі послуги. Крім того, заклад освіти повинен бути юридичною особою і мати ліцензію на провадження освітньої діяльності.

Фахівці підкреслили, що студент, який навчається в закладах освіти на контрактній формі навчання, має право на певну компенсацію, тобто податкову знижку на навчання, якщо він сплачував кошти на користь цих закладів. У тому числі право на таку знижку мають батьки або усиновлювачі, чоловік або дружина, які є громадянами України та платниками податків. Тож податкову знижку можна отримати незалежно від того, в державному, комунальному чи приватному закладі освіти навчається здобувач освіти. При цьому отримати податкову знижку може лише фізична особа, яка отримує офіційно заробітну плату та платить податок на доходи.

Також було наголошено, що податкова знижка надається у поточному році за минулий. Для цього необхідно до 31 грудня наступного року подати річну декларацію. У декларації вказуються, зокрема, підстави для нарахування податкової знижки із зазначенням конкретних сум. Щоб отримати податкову знижку за навчання за 2022 рік, громадянин має подати декларацію про витрати включно до 31 грудня 2023 року (лише за минулий 2022 рік). Держава в подальшому компенсує частину витрат. Податкова знижка на навчання 18% від витрачених у попередньому податковому році коштів, тобто від вартості навчання.

Під час зустрічі студенти отримали інформаційні листівки, які нададуть додаткову інформацію щодо процедури отримання податкової знижки на навчання. Це стає ще однією кроком до фінансової підтримки студентів на їхньому навчальному шляху.