Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Право не сплачувати єдиний податок мають платники єдиного податку, податкова адреса яких зареєстрована на територіях бойових дій

опубліковано 01 грудня 2023 о 10:24

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує.

Абзацом першим п. 11 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Податкового кодексу України (далі - Кодекс) установлено, що «з 1 серпня 2023 року фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких знаходиться на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації, мають право не сплачувати єдиний податок за період з першого числа місяця, в якому почалися бойові дії на відповідній території, виникла можливість бойових дій або почалася тимчасова окупація такої території, до останнього числа місяця, в якому було завершено такі активні бойові дії, припинено можливість бойових дій або завершено тимчасову окупацію».

Перелік територій, на яких ведуться (велися) бойові дії або тимчасово окупованих Російською Федерацією, затверджено наказом Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України від 22.12.2022 № 309, зареєстрованим в Міністерстві юстиції України 23.12.2022 за № 1668/39004 (далі - Перелік № 309).

Відповідно до Переліку № 309 визначаються дати початку та завершення активних бойових дій, виникнення та припинення можливості бойових дій або початку та завершення тимчасової окупації.

Згідно з Кодексом для платників єдиного податку, які скористались правом не сплачувати єдиний податок відповідно до п. 11 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу, контролюючий орган не проводить визначене п. 295.2 ст. 295 Кодексу нарахування авансових внесків з єдиного податку.

Податкові зобов'язання зі сплати єдиного податку, нараховані контролюючим органом такому платнику за періоди, за які ним не було сплачено єдиний податок, підлягають коригуванню/зменшенню (з урахуванням інформації щодо фактичної сплати єдиного податку, відображеній в інтегрованій картці платника).

Згідно з абзацом першим п. 11 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу однією з умов, яка надає платникам єдиного податку першої та другої групи право не сплачувати єдиний податок, є знаходження їх (платників єдиного податку) податкової адреси на територіях бойових дій або на тимчасово окупованих Російською Федерацією територіях України станом на дату початку бойових дій або тимчасової окупації.

Відповідно до п. 299.7 ст. 299 Кодексу відомості щодо податкової адреси суб'єкта господарювання та дати реєстрації вносяться до реєстру платників єдиного податку.

Отже, не сплачувати єдиний податок згідно з абзацом першим п. 11 підрозділу 8 розділу XX «Перехідні положення» Кодексу мають право фізичні особи - підприємці - платники єдиного податку першої та другої групи, податкова адреса яких станом на дату реєстрації платником єдиного податку (відомості про яку внесені до реєстру платників єдиного податку) відповідає переліку територій, визначених Переліком № 309, з урахуванням визначених цим же Переліком дат початку бойових дій або тимчасової окупації.

Разом з тим право не сплачувати єдиний податок з 01.08.2023 не розповсюджується на фізичних осіб - підприємців - платників єдиного податку першої та другої груп, які зареєструвались як платники єдиного податку на території, визначеній Переліком № 309, вже після визначених Переліком № 309 дат виникнення можливості бойових дій/початку бойових дій/тимчасової окупації. Такі фізичні особи сплачують єдиний податок на загальних підставах.