Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відбувся online-вебінар щодо особливостей адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку з громадян

опубліковано 30 листопада 2023 о 16:33

Сьогодні в Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбувся online-вебінар щодо особливостей адміністрування податку на нерухоме майно, відмінне від земельної ділянки та земельного податку з громадян. 

Спікером online – вебінару був начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих зборів з фізичних осіб управління оподаткування фізичних осіб Головного ДПС у Житомирській області Молодковець Микола.

На вебінару розглядалися важливі аспекти оподаткування нерухомого майна, відмінного від земельних ділянок, питання пільг із сплати податку на нерухоме майно та ставок податку для об'єктів житлової/нежитлової нерухомості.

Микола Молодковець розповів, що підставою для оподаткування є загальна площа об’єкта нерухомості, яка обчислюється на основі даних Державного реєстру речових прав. Так, для обчислення суми податку застосовуються різні підходи в залежності від кількості та типів об’єктів у власності платника.

Також було наголошено на важливому моменті щодо пільг – зменшення бази оподаткування для фізичних осіб, які володіють об’єктами житлової нерухомості. Ці пільги застосовуються один раз на кожний базовий податковий період. Проте, важливо враховувати, що через певні обставини, такі як використання нерухомості для одержання доходів - можуть виключити право на пільги.

Щодо ставок податку, вони встановлюються місцевими органами влади з урахуванням розташування та типів нерухомості.

Важливо відзначити, що для забезпечення надходжень по податку на нерухоме майно, необхідно формувати податкові повідомлення та вживати заходів для їхнього направлення та вручення платникам податку.

На завершення Микола Молодковець наголосив, що інформація, представлена на вебінарі, є важливою основою для розуміння порядку обліку податку на нерухоме майно. Платники податку мають можливість користуватися пільгами, проте важливо дотримуватися встановлених правил та вчасно подавати необхідні документи для оптимального використання цих можливостей.

Нагадуємо, що в Головному управління ДПС у Житомирській області запроваджено щотижневі онлайн-вебінари. Слідкуйте за новинами на сайті ДПС у Житомирській області або на сторінці в соціальні мережі Facebook.