Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як скористатись правом на податкову знижку та провести звірку щодо земельного податку та податку на нерухомість

опубліковано 30 листопада 2023 о 11:46

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що підстави для нарахування податкової знижки відображаються у річній податковій декларації про майновий стан і доходи, яку громадяни мають право подати до кінця року. Разом з декларацією необхідно надати платіжні документи, зокрема, квитанції, чеки, прибуткові касові ордери, що ідентифікують продавця товарів (робіт, послуг) і особу, яка звертається за податковою знижкою, а також копії договорів, довідку про отримані доходи у вигляді заробітної плати, копію паспорта тощо.

Для зручності платників та спрощення процедури декларування, декларацію можна подати через сервіс «Електронний кабінет платника» за посиланням cabinet.tax.gov.ua у розділі «ЕК Для громадян» за допомогою електронного цифрового підпису.

Окремо акцентуємо увагу на тому що, податок на нерухоме майно є вагомою складовою наповнення місцевих бюджетів. Попри те, що минулого року їх нарахування відбувалися з певним запізненням, адже через війну тривалий час доступ до Реєстрів речових прав був заблокований, більшість громадян усвідомлюють необхідність їх сплати. Однак, переглянути нарахування громадяни можуть також з допомогою Е-кабінету платника податків у будь-який зручний для них час. В електронних повідомленнях відображено розрахунок податку, адресу місцезнаходження об'єкта житлової чи нежитлової нерухомості, дату набуття чи припинення права власності, загальну площу об'єкта або їх часток, пільгу, ставку податку, суму податку. Що ж до земельного податку, то в ППР також зазначено вид цільового призначення, кадастровий номер, площа об'єкта, нормативна грошова оцінка, ставка земельного податку або орендної плати за землю, пільга та сума податкового зобов'язання.