Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Житомирщина: 64,1 млн гривень мінімального податкового зобов’язання сплачено до бюджету

опубліковано 22 листопада 2023 о 15:37

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, що платники податків, у яких у наявності та/або користуванні (оренді, суборенді, емфітевзисі, постійному користуванні) є земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь, мають обов’язок сплачувати податки у вигляді мінімального податкового зобов’язання (далі – МПЗ) відповідно до вимог Закону України від 30 листопада 2021 року №1914.

Мінімальне податкове зобов’язання вперше визначається за звітний 2022 рік. Здійснили розрахунок МПЗ – 1350 суб`єктів господарювання.

Так, всього за 2022 рік задекларовано МПЗ у сумі 70,7 млн гривень, з них платниками загальної системи оподаткування - 8,6 млн гривень, платниками, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування задекларовано 62,1 млн гривень.

Із загальної суми задекларованого МПЗ, платниками, які знаходяться на спрощеній системі оподаткування:

- єдиного податку третьої групи (2% на період  воєнного стану) - 3,7 млн гривень; 

- єдиного податку третьої групи  (3-5 %) - 2,1 млн гривень; 

- єдиного податку четвертої групи - 54,4 млн гривень. 

 

Слід нагадати, що відповідно до п.п.170.14.3 п. 170.14 ст. 170 ПКУ встановлено, що визначення загального МПЗ фізичним особам, які не зареєстровані як фізичні особи – підприємці, здійснюється контролюючими органами за податковою адресою таких осіб до 1 липня року, наступного за звітним. 

Платниками податку до бюджету сплачується лише позитивне значення різниці між сумою загального МПЗ та сумою сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів, пов’язаних з виробництвом та реалізацією власної сільськогосподарської продукції та/або з власністю та/або користуванням (орендою, суборендою, емфітевзисом, постійним користуванням) земельними ділянками, віднесеними до сільськогосподарських угідь.

До загальної суми сплачених протягом податкового (звітного) року податків, зборів, платежів для платника податку – фізичної особи включаються: податок на доходи фізичних осіб та військовий збір з доходів від продажу власної сільськогосподарської продукції; земельний податок за земельні ділянки, віднесені до сільськогосподарських угідь (п.п. 170.14.5 п. 170.14 ст. 170 ПКУ).

Розрахункова сума МПЗ визначається за формулами, встановленими ст. 38 прим. 1 ПКУ, в залежності від наявної нормативно грошової оцінки відповідної земельної ділянки або нормативно грошової оцінки 1 гектара ріллі по Автономній Республіці Крим або по області з урахуванням коефіцієнта індексації, визначеного відповідно до порядку, встановленого ПКУ для справляння плати за землю; коефіцієнту та кількості календарних місяців, протягом яких земельна ділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.