Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків!

опубліковано 31 жовтня 2023 о 08:44

Починаючи з 01.04.2023 набрав чинності наказ Міністерства фінансів України №148  «Про затвердження Порядку заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску на загальнообов’язкове державне  соціальне страхування, внесення авансових платежів (передоплати), грошової застави, а також у разі їх повернення», зареєстрований в Міністерстві юстиції України 28.03.2023 року за №528/39584 (далі – Наказ №148). 

Цим наказом затверджено Порядок заповнення реквізиту «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску. А саме, заповнюються два обов’язкових поля  «Коду виду сплати» та «Додаткова інформація запису». Поле «Код виду сплати» - приймає значення з Додатку 1 до Наказу №148 «Перелік кодів видів сплати, які використовуються платниками». Поле  «Додаткова інформація запису» - заповнюється інформація щодо переказу коштів у довільній формі, а саме зазначається інформація щодо звітного (податкового) періоду, та дозвільного документа (без використання розділових знаків).

Для прикладу: 

101 Сплата військового збору із заробітної плати за першу половину жовтня;

147 Стягнення в межах виконавчого впровадження єдиного внеску за жовтень 2021.

Перехідний період триватиме із 1 липня до 1 грудня 2023 року. Це означає, що платники податків заповнюватимуть реквізит  «Призначення платежу» платіжної інструкції під час сплати (стягнення) податків, зборів, митних, інших платежів, єдиного внеску як за новим форматом, так і старим, доки обслуговуючі банки не перейдуть повністю на новий формат, як того вимагає Наказ №148.

У свою чергу ДПС у разі отримання від Казначейства інформації про надходження на бюджетні/небюджетні рахунки згідно з платіжними інструкціями, що містять, у тому числі неструктурований формат реквізиту «Призначення платежу», має можливість забезпечити її оброблення та відображення в інформаційно – комунікаційній системі ДПС до 1 грудня 2023 року.