Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суб’єктам господарювання Житомирщини за вісім місяців цього року відшкодовано понад 1,1 млрд гривень ПДВ

опубліковано 19 вересня 2023 о 11:54

За вісім місяців платникам податків, які перебувають на обліку в Головному управлінні ДПС у Житомирській області, відшкодовано 1 млрд 174,9 млн. гривень податку на додану вартість. У серпні сума повернення ПДВ склала понад 98 млн. гривень. 

Право на бюджетне відшкодування мають усі платники податку на додану вартість незалежно від терміну реєстрації, у яких є в наявності правомірне сформоване від’ємне значення між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту з урахуванням норм пункту 200.4 статті 200 Податкового кодексу України (із змінами та доповненнями) від 02.12.2010 №2755-VІ. 

Для одержання права заявити суму ПДВ до бюджетного відшкодування повинні бути дотримані такі умови:

-  відсутність податкового боргу (у тому числі розстроченого або відстроченого відповідно до Податкового кодексу;

- сума податку має бути фактично сплачена отримувачем товарів,послуг у попередніх та звітному (податкових) періодах постачальникам таких товарів, послуг або до Державного бюджету України;

- сума податку не повинна перевищувати суму реєстраційного ліміту СЕА ПДВ, обчислену відповідно до п.200.3 ст.200 Податкового кодексу на момент отримання контролюючим органом податкової декларації.

Суми ПДВ, включені до складу податкового кредиту при здійсненні операції з придбання товарів, які у подальшому були знищені (втрачені) внаслідок дії обставин непереборної сили у період дії воєнного стану, не включаються до обрахунку суми бюджетного відшкодування та зараховуються до складу податкового кредиту наступного звітного (податкового) періоду до її повного погашення (п.п.69.29 п.69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу).

При цьому, відповідно до п.п.69.1 п.69 підрозділу 10 розділу ХХ Податкового кодексу, платники податку на додану вартість, тимчасово, до припинення або скасування воєнного стану, не мають права на подання уточнюючих розрахунків до податкових декларацій, передбаченого пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, за звітні (податкові) періоди до лютого 2022 року із показниками на зменшення податкових зобов’язань та/або декларування суми бюджетного відшкодування податку на додану вартість.

Платники податку, які мають право на бюджетне відшкодування отримують таке бюджетне відшкодування у разі узгодження контролюючим органом заявленої суми бюджетного відшкодування за результатами камеральної перевірки, а у випадках визначених пунктом 200.11 за результатами перевірки, зазначеної у такому пункті, що проводяться відповідно до п.200.10 ст.200 Податкового кодексу. 

Нагадуємо, що суб’єкт господарювання може отримати бюджетне відшкодування у строки, визначені нормативно-правовими актами, лише в разі правильного ведення податкової звітності, а також без здійснення ризикових операцій, що можуть слугувати мінімізації податкових платежів.