Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Чергове інформування платників податків стосовно важливості дотримання вимог законодавства щодо використання РРО та ПРРО

опубліковано 25 серпня 2023 о 14:43

Фахівці Головного управління ДПС у Житомирській області проводять роз’яснювальну роботу з платниками податків з метою якісного й оперативного інформування бізнесу щодо новацій, запроваджених Законом України від 30 червня 2023 року № 3219-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законів України щодо особливостей оподаткування у період дії воєнного стану» (далі – Закон №3219).

Нещодавно, заступник начальника відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Житомирській області Андрій Петкевічус та головний державний інспектор відділу обліку платників та об'єктів оподаткування, реєстрації за окремими видами податків, ведення реєстрів, Тетяна Якименко завітали до ТРЦ "Глобал" та поспілкувалися з платниками податків щодо реєстрації реєстраторів розрахункових операцій (РРО) та програмних РРО. Зокрема, було наголошено на необхідності дотримання вимог щодо реєстрації РРО/ПРРО та правильного їх використання.

Під час чергової зустрічі податківці ознайомили підприємців з основними положеннями Закону №3219, зокрема акцентували увагу на відновленні відповідальності бізнесу за порушення фіскалізації готівкових операцій під час торгівлі чи надання послуг. 

Також нагадали присутнім, що уряд ще з 1 січня 2022 року зобов’язав усіх суб’єктів господарювання здійснювати готівкові розрахунки виключно із застосуванням РРО чи ПРРО.

Додатково було наголошено, що з 1 жовтня 2023 року законодавством передбачені штрафні санкції для всіх платників податків, які не надають відповідних розрахункових документів, здійснюють операції з використанням ПРРО/РРО на неповну суму вартості проданих товарів чи не проводять розрахункові операції через РРО/ПРРО.

Посадовці поінформували, що Закон №3219 знизив розмір штрафних санкцій за незастосування РРО для підприємців (окрім тих, які торгують підакцизною продукцією, валютними цінностями, ювелірними виробами, медичними та лікарськими засобами чи виробами, складною побутовою технікою та не провадять діяльність у сфері азартних ігор) зі 100% за перше порушення вартості реалізованого товару та 150 % вартості реалізованого товару за наступне – до 25 % та 50 % відповідно.

На завершення зустрічі, учасники отримали можливість задати питання та отримати конкретні рекомендації щодо впровадження нововведень у практичну діяльність.