Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Суб’єктам господарювання Житомирщини за сім місяців цього року відшкодовано понад 1 млрд гривень ПДВ

опубліковано 14 серпня 2023 о 15:49

За сім місяців платникам податків, які перебувають на обліку в Головному управлінні ДПС у Житомирській області, відшкодовано 1 млрд 77 млн гривень податку на додану вартість, що у порівнянні із відповідним періодом минулого року більше на 812,4 млн гривень. У липні сума повернення ПДВ склала 143 млн гривень. 

Право на бюджетне відшкодування мають усі платники податку на додану вартість незалежно від терміну реєстрації, у яких є в наявності правомірне сформоване від’ємне значення між сумою податкового зобов’язання та сумою податкового кредиту з урахуванням норм пункту 200.4 статті 200 Податкового кодексу України (із змінами та доповненнями) від 02.12.2010 №2755-VІ. 

Відповідно до підпункту 184.8 статті 184  ПКУ, у разі якщо платник податку, реєстрація якого анулюється, має податкові зобов’язання за результатами останнього податкового періоду, така сума податку враховується в суму зменшення бюджетного відшкодування, а в разі його відсутності у строки, визначені ПКУ, платник зобов’язаний погасити суму податкових зобов’язань або податкового боргу з цього податку, що виникли до такого анулювання, за їх наявності, незалежно від того, залишатиметься така особа зареєстрованою як платник цього податку на день сплати такої суми податку чи ні.

Нагадуємо, що суб’єкт господарювання може отримати бюджетне відшкодування у строки, визначені нормативно-правовими актами, лише в разі правильного ведення податкової звітності, а також без здійснення ризикових операцій, що можуть слугувати мінімізації податкових платежів.