Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Як перевірити термін дії КЕП?

опубліковано 19 червня 2023 о 11:25

Головне управління ДПС в Житомирській області інформує, що платник податків має право самостійно обирати спосіб взаємодії з контролюючим органом в електронній формі через Електронний кабінет, якщо інше не встановлено Податковим кодексом України (із змінами, далі – ПКУ). 

Згідно з п. 42.6. ст. 42 ПКУ, електронний документообіг між платником податків та контролюючим органом здійснюється відповідно до ПКУ, Закону України від 22 травня 2003 року № 851-IV «Про електронні документи та електронний документообіг» (із змінами) та Закону України від 05 жовтня 2017 року № 2155-VIII «Про електронні довірчі послуги» (із змінами, далі – Закон № 2155) без укладення відповідного договору. Створення електронного документа завершується накладанням електронного підпису.

Відповідно до ст. 24 Закону № 2155, кваліфікований сертифікат відкритого ключа вважається чинним у разі, якщо на момент перевірки чинності:

- строк дії, зазначений у кваліфікованому сертифікаті відкритого ключа, не закінчився;

- суб'єктом, який видав сертифікат, статус кваліфікованого сертифіката відкритого ключа не змінено на скасований або блокований з підстав, визначених цим Законом;

- за попередніми двома ознаками був чинним кваліфікований сертифікат відкритого ключа суб'єкта, який видав сертифікат.

Скасування, блокування та поновлення кваліфікованих сертифікатів відкритих ключів регламентовано ст. 25 Закону № 2155 та здійснюється суб'єктом, який видав сертифікат – кваліфікованим надавачом електронних довірчих послуг (далі - КНЕДП). У будь-якого КНЕДП передбачена можливість перевірки терміну дії кваліфікованих сертифікатів.

Відповідно до п. 2 Постанови Кабінету Міністрів України від 17.03.2022 № 300 (із змінами) кваліфікований надавач електронних довірчих послуг Державної податкової служби (далі – КНЕДП ДПС) на період воєнного стану та протягом місяця з дня його припинення чи скасування здійснює автоматичне формування нових сертифікатів відкритих ключів користувачів за один день до закінчення строку чинності старих сертифікатів терміном дії на один рік. При цьому особистий ключ користувача не змінюється.

Перевірити термін дії кваліфікованого сертифіката відкритого ключа, отриманого у КНЕДП ДПС, можна на офіційному інформаційному ресурсі наступним чином:

За посиланням https://ca.tax.gov.ua

Для цього в полі: «Реєстраційний номер облікової картки платника податків» користувач вказує – реєстраційний номер облікової картки платника податків або серію та номер паспорта у разі, якщо через релігійні переконання користувач в установленому порядку відмовився від реєстраційного номеру облікової картки платника податків та має відповідну відмітку у паспорті ( для фізичних осіб);

або «УНЗР ID картки» – унікальний номер запису у реєстрі ID картки (для фізичних осіб). Натиснути «Пошук».

При цьому пошук сертифікатів користувачем може здійснюватись за одним або декількома реквізитами.

В результаті користувач отримує відомості про початок та закінчення строку дії кваліфікованого сертифіката відкритого ключа.

За допомогою безкоштовного програмного забезпечення «ІІТ Користувач ЦСК-1» (далі – Програма), актуальна версія якого доступна для завантаження за посиланням: Головна / «Отримання електронних довірчих послуг» / «Програмне забезпечення» / «Засіб кваліфікованого електронного підпису чи печатки – «ІІТ Користувач ЦСК-1» / «Інсталяційний пакет «ІІТ Користувач ЦСК-1.3.1»

Після завантаження Програми необхідно в меню Програми натиснути посилання «Переглянути сертифікати». Із наведеного переліку сертифікатів необхідно вибрати свій сертифікат або, у разі його відсутності, додати його за допомогою кнопки «Імпортувати». Натиснути на вибраний сертифікат подвійним кліком лівої кнопки миші, обрати пункт «Детальна інформація». У вікні, яке з’явилось, можна переглянути детальну інформацію про кваліфікований сертифікат відкритого ключа, у т.ч. щодо терміну його дії.