Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Участь фахівців податкової служби у спільній онлайн-нараді Житомирської ОВА

опубліковано 31 травня 2023 о 16:17

Сьогодні, за ініціативи обласної військової адміністрації, в онлайн-режимі відбулася нарада на якій розглядали питання здійснення контролю за використанням, охороною лісових ресурсів, недопущення розкрадання і незаконного їх використання на території області. 

Серед учасників наради податкову службу представляли начальник управління юридичних осіб ГУ ДПС у Житомирській області Надія Олійник та заступник начальника відділу адміністрування місцевих податків і зборів з юридичних осіб, рентної плати та екологічного податку Геннадій Вручинський, який одночасно є  членом робочої групи для здійснення контролю за використанням, охороною лісових ресурсів і ліквідації нелегального обігу деревини на території Житомирської області.  

Слід нагадати, що на території області здійснють діяльність по заготівлі деревини 13 філій ДП «Ліси України» та 10 лісогосподарських підприємств агропромислового комплексу.

За оперативними даними з початку цього року лісокористувачі поповнили місцеві бюджети Житомирщини на 62,7 млн грн.

До державного бюджету платниками податків перераховано майже 48,5 млн гривень рентної плати за спеціальне використання лісу. 

Надходження з цього платежу мають позитивну динаміку до відповідного періоду минулого року та збільшились на 12,6 млн гривень, у т.ч на 4,8 млн гривень до державного бюджету та на 7,8 млн гривень до місцевих бюджетів. 

Згідно з п. 256.1 ст. 256 Податкового кодексу України платниками рентної плати за спеціальне використання лісових ресурсів є лісокористувачі - юридичні особи, їх філії, відділення, інші відокремлені підрозділи, що не мають статусу юридичної особи, постійні представництва нерезидентів, які отримують доходи з джерел їх походження з України або виконують агентські (представницькі) функції стосовно таких нерезидентів або їх засновників, фізичні особи (крім фізичних осіб, які мають право безоплатно без видачі спеціального дозволу використовувати лісові ресурси відповідно до лісового законодавства), а також фізичні особи - підприємці, які здійснюють спеціальне використання лісових ресурсів на підставі спеціального дозволу (лісорубного квитка або лісового квитка) або відповідно до умов договору довгострокового тимчасового користування лісами.

Наразі актуальними залишаються питання щодо дотримання суб’єктами господарювання податкового, трудового, земельного, природоохоронного законодавства при організації діяльності лісопильних та деревообробних підприємств.