Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про обов'язок декларування доходів, отриманих від надання в оренду нерухомого майна, під час зустрічі з представниками ОСББ

опубліковано 23 травня 2023 о 16:09

З метою забезпечення належного податкового контролю за платниками податків - орендодавцями – фізичними особами у Головному управлінні ДПС у Житомирській відбулась робоча зустріч щодо питання декларування доходів, отриманих від надання в оренду нерухомого майна, а також сплати належних сум податку і збору від такої діяльності.

Учасниками заходу були заступник начальника управління – начальник відділу адміністрування податку на доходи фізичних осіб Світлана Арбузова, начальник відділу адміністрування податку на майно та місцевих податків і зборів з фізичних осіб Микола Молодковець та керівники ОСББ «Квартал-56» і ОСББ «Вітрука 33».

Під час зустрічі Світлана Арбузова наголосила на тому, що якщо орендар є фізичною особою, яка не є самозайнятою особою, то відповідно до             п.п. 170.1.5 пункту 170.1 статті 170 Податкового кодексу України особою, відповідальною за нарахування та сплату (перерахування) податку до бюджету, є платник податку – орендодавець. При цьому такий орендодавець самостійно нараховує та сплачує податок до бюджету в строки, встановлені Кодексом для квартального звітного(податкового) періоду.

За результатами обговорення керівникам ОСББ було запропоновано надати інформацію стосовно осіб, що надають в оренду нерухоме майно для подальшого моніторингу подання ними декларацій про майновий стан та доходи.

На завершення заходу Микола Молодковець підкреслив, що декларування доходів – це особистий внесок кожного українця у розвиток нашої держави, а сплачені податки з отриманих доходів – можливість своєчасного фінансування державних програм соціального спрямування.