Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про зміни щодо термінів зберігання первинних документів

опубліковано 08 травня 2023 о 11:15

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що Законом України «Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо імплементації міжнародного стандарту автоматичного обміну інформацією про фінансові рахунки» від 20.03.2023 р. №2970-IX внесено зміни до термінів зберігання платниками документів та інформації, визначеної п. 44.1 ПКУ, а також документів, пов'язаних із виконанням вимог законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи. Відтак, платники податків повинні зберігати документи та інформацію протягом визначених законодавством строків, але не менше:

- 2555 днів ( 7 років) - для документів та інформації, необхідних для податкового контролю відповідно до статей 39 і 392 ПКУ; 

- 1825 днів ( 5 років) - для первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством, що складаються особами, визначеними п. 133.1, пп. 133.2. та п.133.4 ПКУ, а також юридичними особами, які обрали спрощену систему оподаткування, за винятком документів, до яких застосовується більш тривалий строк зберігання згідно з пп. 44.3.1 ПКУ;

- 1095 днів( 3 роки) - для інших документів, на які не поширюються вимоги пп. 44.3.1 та 44.3.2 ПКУ;

- 1095 днів (3 роки) - для документів, пов'язаних з виконанням вимог іншого законодавства, контроль за дотриманням якого покладено на контролюючі органи, включаючи дозвільні документи.

При цьому, в разі ліквідації платника податків документи, визначені п. 44.1 ПКУ, за період діяльності платника податків не менш як 1825 днів (2555 днів - для документів та інформації, необхідних для здійснення податкового контролю відповідно до статей 39 та 392 ПКУ), що передували даті ліквідації платника податків, у встановленому законодавством порядку мають передаватися до архіву.

Звертаємо увагу, що документ набере чинності на наступний день після офіційного опублікування, за винятком окремих статей.