Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості заповнення реквізиту «призначення платежу» розповіли під час онлайн-семінару

опубліковано 31 березня 2023 о 11:29

У Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбувся черговий онлайн-семінар щодо особливостей заповнення реквізиту «призначення платежу». Спікером заходу стала заступник начальника управління економічного аналізу – начальник відділу обліку платежів та зведеної звітності Анелія Чмут.

Анелія Чмут розповіла, що неправильне заповнення платіжного документа призводить до несвоєчасного зарахування платежів до бюджету. Для того, щоб сплачена сума вірно відобразилася в інформаційній картці платника податків, необхідно чітко дотримуватись вимог наказу МФУ від 24.07.2015 № 666 (зі змінами) «Про затвердження Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, митних платежів, єдиного внеску, здійснення бюджетного відшкодування податку на додану вартість, повернення помилково або надміру зарахованих коштів».

У цьому Порядку в доступній формі описано як правильно заповнювати поле платіжного документа «Призначення платежу».

Важливо, саме поле «Призначення платежу» використовується для обліку сплачених сум в ІС «Податковий блок» для ідентифікації платника податку та занесення сплаченої суми до його ІКП. В разі некоректного заповнення цього поля сплачена сума буде обліковуватись окремо як нез’ясована, а в ІКП може виникнути податковий борг, на який буде нараховуватися пеня та штрафні санкції за несвоєчасну сплату платежу. Навіть у випадку уточнення призначення нез’ясованого платежу на підставі заяви платника така сума буде внесена до ІКП платника податків не раніше дати поданої ним заяви. За період існування податкового боргу в ІКП буде нараховано пеню та штрафні санкції відповідно до чинного законодавства.