Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

До уваги платників податків: справляння транспортного податку у 2023 році

опубліковано 21 лютого 2023 о 11:56

Головне управління ДПС у Житомирській області повідомляє, що відповідно до пп. 267.2.1 п. 267.2 ст. 267 ПКУ платниками транспортного податку у 2023 році є фізичні та юридичні особи, в тому числі нерезиденти, які мають зареєстровані в Україні згідно з чинним законодавством власні легкові автомобілі.  

Об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, з року випуску яких минуло не менше п’яти років (включно) та середньоринкова вартість яких становить понад 375 розмірів мінімальної заробітної плати, встановленої законом на 1 січня податкового (звітного) року.

Враховуючи, що з 1 січня 2023 року розмір мінімальної зарплати становить 6 700 грн - об’єктом оподаткування є легкові автомобілі, середньоринкова вартість яких становить понад 2 512 500 грн.

Така вартість визначається за методикою, затвердженою КМУ станом на 1 січня податкового (звітного) року, виходячи з марки, моделі, року випуску, об’єму циліндрів двигуна, типу пального.

Перелік транспортних засобів, які підлягають оподаткуванню транспортним податком, розміщується на сайті Міністерства економіки України.

Ставка податку встановлюється з розрахунку на календарний рік у розмірі 25 000 грн за кожен такий легковий автомобіль, що є об’єктом оподаткування.

Нарахування суми податку фізичним особам здійснюється за податковою адресою (місцем реєстрації) платника податку, зазначеною в реєстраційних документах на об’єкт оподаткування. Обчислення суми транспортного податку з об’єкта/об’єктів оподаткування фізичних осіб здійснюється за податковою адресою платника податку.