Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Оподаткування операцій ПДВ з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), які надаються готелями або туристичними операторами

опубліковано 11 січня 2023 о 13:18

Згідно з абзацом сьомим пп. «в» п. 193.1 ст. 193 Податкового кодексу України (далі - ПКУ) до операцій з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), що надаються готелями і подібними засобами тимчасового розміщування (клас 55.10 група 55 КВЕД ДК 009:2010), застосовується ставка ПДВ 7 відсотків.

 

Застосування вказаної ставки податку іншими суб’єктами господарювання не передбачено.

 

Що стосується оподаткування операцій з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), які надаються туристичним оператором (посередником), то порядок оподаткування туроператорської та турагентської діяльності визначено ст. 207 ПКУ.

Цією статтею встановлено особливості оподаткування туристичного продукту (туристичної послуги), що надаються туристичним оператором та туристичним агентом відповідно до законодавства. Туристичний продукт, як комплекс туристичних послуг, з метою оподаткування розглядається як єдина послуга.

Терміни, використані під час опису порядку оподаткування операцій з постачання послуг із тимчасового розміщування (проживання), визначені Законом України від 15 вересня 1995 року № 324/95-ВР «Про туризм» зі змінами і доповненнями (далі – Закон № 324):

- готель – це підприємство будь-якої організаційно-правової форми та форми власності, що складається з шести і більше номерів та надає готельні послуги з тимчасового проживання з обов’язковим обслуговуванням (ст. 1 Закону № 324);

- аналогічні засоби розміщення – підприємства будь-якої організаційно-правової форми власності, що складаються з номерів і надають обмежені готельні послуги, включно з щоденним заправлянням ліжок, прибиранням кімнат та санвузлів(ст. 1 Закону № 324);

- туристичні оператори (туроператори) – юридичні особи, створені згідно із законодавством України, для яких виключною діяльністю є організація та забезпечення створення туристичного продукту, реалізація та надання туристичних послуг, а також посередницька діяльність із надання характерних та супутніх послуг і які в установленому порядку отримали ліцензію на туроператорську діяльність (ст. 5 Закону № 324).

- туристичний продукт – попередньо розроблений комплекс туристичних послуг, який поєднує не менше ніж дві такі послуги, що реалізується або пропонується для реалізації за визначеною ціною, до складу якого входять послуги перевезення, послуги розміщення та інші туристичні послуги, не пов’язані з перевезенням і розміщенням (послуги з організації відвідувань об’єктів культури, відпочинку та розваг, реалізації сувенірної продукції тощо) (ст. 1 Закону № 324).

База оподаткування при здійсненні туроператорської та турагентської діяльності визначається відповідно до пп. 207.2–207.5 ст. 207 ПКУ. Згідно з п. 207.7 ст. 207 ПКУ до неї застосовується ставка податку, що визначена у пп. «а» п. 193.1 ст. 193 ПКУ - 20 відсотків.

Водночас кожен конкретний випадок податкових взаємовідносин розглядається контролюючим органом з урахуванням договірних умов, обставин здійснення відповідних господарських операцій та первинних документів, оформленням яких вони супроводжувались.