Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Застосування спрощеної системи оподаткування з особливостями оподаткування, зокрема нарахування податкових зобов’язань з ПДВ

опубліковано 16 вересня 2022 о 09:55

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує про окремі особливості застосування спрощеної системи платниками податків.

Зокрема, якщо платник податків знаходиться на загальній системі оподаткування, є платником ПДВ та планує перейти на застосування спрощеної системи оподаткування з особливостями оподаткування, встановленими пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, зі сплатою єдиного податку за ставкою 2 відс. доходу.

На дату переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відс. доходу на балансі платника перебуватимуть основні засоби та малоцінні необоротні матеріальні активи. Такі основні засоби та малоцінні необоротні матеріальні активи будуть задіяні у процесі виготовлення готової продукції і на момент повернення платника на загальну систему оподаткування залишаться на балансі та будуть продовжувати використовуватись в оподатковуваних операціях після відновлення його реєстрації платником ПДВ.

Щодо необхідності  нараховування податкових зобов’язань з ПДВ відповідно до пункту 198.5 статті 198 розділу V на вартість основних засобів та малоцінних необоротних матеріальних активів, щодо яких було сформовано податковий кредит до переходу на спрощену систему оподаткування за ставкою 2 відс. доходу, в періоді повернення такого платника на загальну систему оподаткування то інформуємо про вищевказане.

Відносини, що виникають у сфері справляння податків і зборів, регулюються нормами ПКУ (пункт 1.1 статті 1 розділу І ПКУ).

Пунктом 44.1 статті 44 глави 1 розділу ІІ ПКУ визначено, що для цілей оподаткування платники податків зобов'язані вести облік доходів, витрат та інших показників, пов'язаних з визначенням об'єктів оподаткування та/або податкових зобов'язань, на підставі первинних документів, регістрів бухгалтерського обліку, фінансової звітності, інших документів, пов'язаних з обчисленням і сплатою податків і зборів, ведення яких передбачено законодавством. Платникам податків забороняється формування показників податкової звітності, митних декларацій на підставі даних, не підтверджених документами, що визначені абзацом першим пункту 44.1 статті 44 глави 1 розділу ІІ ПКУ.

Правові основи оподаткування ПДВ встановлено розділом V та підрозділами 2 і 10 розділу XX ПКУ.

Окремі особливості застосування спрощеної системи оподаткування, обліку та звітності встановлено главою 1 розділу XIV та підрозділами 8 і 10 розділу ХХ ПКУ.

Пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ встановлено, що тимчасово, з 01 квітня 2022 року до припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, положення розділу XIV ПКУ застосовуються з урахуванням особливостей, визначених у відповідних підпунктах пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ.

Згідно з підпунктом 9.5 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ платники єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, звільняються від обов'язку нарахування та сплати ПДВ за операціями з постачання товарів, робіт та послуг, місце постачання яких розташоване на митній території України, а також від подання податкової звітності з ПДВ, а їх реєстрація платником ПДВ є призупиненою.

Під призупиненням реєстрації платником ПДВ для цілей пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ розуміється, що для платників єдиного податку третьої групи, які використовують особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, призупиняються права та обов'язки, встановлені розділом V та підрозділом 2 розділу XX ПКУ (у тому числі щодо формування податкового кредиту) на період використання особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ.

Операції, здійснені платником єдиного податку третьої групи, який використовує особливості оподаткування, встановлені пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, вважаються такими, що не є об'єктом оподаткування ПДВ.

Відповідно до підпункту 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ після припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України платники єдиного податку третьої групи, які на день припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України використовували особливості оподаткування, встановлені цим пунктом, з першого дня місяця, наступного за місяцем припинення або скасування воєнного, надзвичайного стану на території України, втрачають право на використання особливостей оподаткування, передбачених цим пунктом, і автоматично вважаються такими, що застосовують систему оподаткування, на якій такі платники податку перебували до обрання особливостей оподаткування, передбачених пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ.

Як визначено абзацом четвертим підпункту 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу ХХ ПКУ, за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/ виготовленими з ПДВ до початку застосування особливостей оподаткування, встановлених пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, які використані (поставлені, реалізовані) платником єдиного податку третьої групи в період застосування особливостей оподаткування, встановлених цим пунктом, в операціях, що не є об'єктом оподаткування, платник ПДВ зобов'язаний не пізніше останнього дня звітного періоду, в якому здійснено відновлення його реєстрації платником ПДВ, нарахувати податкові зобов'язання відповідно до пункту 198.5 статті 198 розділу V ПКУ.

База оподаткування при нарахуванні податкових зобов'язань відповідно до абзацу четвертого підпункту 9.9 пункту 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ за необоротними активами визначається виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції (у разі відсутності обліку необоротних активів - виходячи із звичайної ціни), а за товарами/послугами - виходячи з вартості їх придбання.

За правилами, встановленими пунктом 198.5 статті 198 розділу V ПКУ, платник податку зобов’язаний нарахувати податкові зобов’язання виходячи з бази оподаткування, визначеної відповідно до пункту 189.1 статті 189 розділу V ПКУ, та скласти не пізніше останнього дня звітного (податкового) періоду і зареєструвати в Єдиному реєстрі податкових накладних в терміни, встановлені ПКУ для такої реєстрації, зведену податкову накладну за товарами/послугами, необоротними активами, придбаними/виготовленими з податком на додану вартість (для товарів/послуг, необоротних активів, придбаних або виготовлених до 1 липня 2015 року, - у разі якщо під час такого придбання або виготовлення суми податку були включені до складу податкового кредиту), у разі якщо такі товари/послуги, необоротні активи призначаються для їх використання або починають використовуватися в операціях, що не є об’єктом оподаткування.

Після завершення застосування спрощеної системи оподаткування з особливостями оподаткування, встановленими пунктом 9 підрозділу 8 розділу XX ПКУ, при відновленні правил нарахування та сплати ПДВ платник ПДВ у податковій звітності за перший звітний період відповідно до пункту 198.5 статті 198 розділу V ПКУ повинен нарахувати податкові зобов'язання на вартість товарів, послуг, необоротних активів використаних (поставлених, реалізованих) в неоподатковуваних операціях (реалізованих у період дії воєнного, надзвичайного стану), суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту на дату переходу на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2 відс. доходу:

- за товарами/послугами - виходячи з вартості придбання таких товарів, послуг;

- по необоротних активах, які фактично використані (поставлені, реалізовані) у період перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування за ставкою зі сплатою єдиного податку 2 відс. доходу - виходячи з балансової (залишкової) вартості, що склалася станом на початок звітного (податкового) періоду, протягом якого здійснюються такі операції.

По необоротних активах, які в період перебування такого платника на спрощеній системі оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2 відсотки доходу використані частково, податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до пункту 198.5 статті 198 розділу V ПКУ не нараховуються.

Отже, якщо необоротні активи (у тому числі основні засоби), суми податку по яких були включені до складу податкового кредиту на дату переходу платника на спрощену систему оподаткування зі сплатою єдиного податку за ставкою 2 відс. доходу, використовувались ним у періоді перебування на спрощеній системі оподаткування (зокрема, задіяні у процесі виготовлення готової продукції) та будуть продовжувати використовуватись в оподатковуваних операціях після відновлення його реєстрації платником ПДВ, то нараховувати податкові зобов’язання з ПДВ відповідно до пункту 198.5 статті 198 розділу V ПКУ як на суму амортизації, нараховану під час застосування спрощеної системи оподаткування, так і виходячи з балансової вартості таких необоротних активів, не потрібно.

Відповідно до норм чинного законодавства (стаття 36 розділу І ПКУ) платники податку зобов’язані самостійно декларувати свої податкові зобов’язання та визначати сутність і відповідність здійснюваних ними операцій тим, які перераховані ПКУ.