Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Хто має право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе?

опубліковано 19 серпня 2022 о 14:41

17 березня 2022 року набрав чинності Закон України «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо дії норм на період дії воєнного стану» від 15 березня 2022 року №2120-ІХ. Так, у розділ VIII "Прикінцеві та перехідні положення" Закону України "Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов'язкове державне соціальне страхування" від 08 липня 2010 року №2464-VI внесли такі зміни - з 1 березня 2022 року до припинення або скасування воєнного стану в Україні та протягом 12 місяців після припинення або скасування воєнного стану, особи, зазначені у пунктах 4, 5 та 5.1 частини першої статті 4 цього Закону, мають право не нараховувати, не обчислювати та не сплачувати ЄСВ за себе.

Тобто важливо розуміти, що мова саме про сплату внеску за себе, як ФОПа. Але ця пільга не розповсюждується на найманих працівників, за яких сплачувати ЄСВ навіть під час воєнного періоду потрібно.

Зокрема, мають право не сплачувати ЄСВ за себе:

  • ФОПи– "єдинники" ,
  • ФОП на загальній системі оподаткування,
  • члени фермерського господарства,
  • особи, які провадять незалежну професійну діяльність. Мова про самозайнятих осіб, які займаються науковою, літературною, артистичною, художньою, освітньою або викладацькою, а також медичною, юридичною практикою, в тому числі адвокатською, нотаріальною діяльністю, або особи, які провадять релігійну (місіонерську) діяльність, іншу подібну діяльність та отримують дохід безпосередньо від цієї діяльності, за умови, що такі особи не є найманими працівниками чи підприємцями).

Відповідно до Закону про ЄСВ платники, які скористаються пільгою не платити ЄСВ, розрахунок єдиного внеску у складі податкової декларації не заповнюють за період, в якому відповідно єдиний внесок не нараховувався, не обчислювався та не сплачувався.

Проте наголошуємо, що надана законодавством можливість не сплачувати єдиний внесок у період дії воєнного стану є  лише правом платника і не позбавляє можливості добровільно сплачувати ЄСВ за себе. Вирішивши не платити, підприємець має врахувати, що відповідні місяці до страхового стажу не враховуватимуться. Адже до страхового стажу зараховуються тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачені страхові внески.

Відповідно до вимог чинного законодавства, до страхового стажу зараховуються  тільки ті періоди діяльності, за які повністю сплачені страхові внески. Розмір  щомісячного внеску не має бути меншим за встановлений законом мінімальний (з 1 січня 2022 року -1430 грн).

Додатково нагадаємо, що у березні 2022 року наймані працівники та підприємці з постраждалих від війни областей могли отримати 6500 гривень компенсації за втрати від війни.