Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Відновлено проведення документальних позапланових перевірок

опубліковано 21 червня 2022 о 11:55

Головне управління ДПС у Житомирській області нагадує, що 27 травня 2022 року набрав чинності Закон України № 2260-ІХ, яким внесено зміни до пп. 69.2 п. 69. підрозд. 10. розд. ХХ Податкового кодексу України. Законом відновлено проведення, зокрема, документальних перевірок.

Документальні позапланові перевірки проводяться:

- на звернення платника податків та/або з підстав, визначених пп. 78.1.7 та 78.1.8 п. 78.1 ст. 78 ПКУ;

- платників податків, щодо яких отримано інформацію про порушення валютного законодавства в частині дотримання граничних строків надходження товарів за імпортними операціями та/або валютної виручки за експортними операціями.

Документальні позапланові перевірки під час воєнного стану проводяться за наявності безпечного:

- доступу, допуску до територій, приміщень та іншого майна, що використовуються для провадження господарської діяльності та/або є об’єктами оподаткування, або використовуються для отримання доходів (прибутку), або пов’язані з іншими об’єктами оподаткування такими платниками податків;

- доступу, допуску до документів, довідок про фінансово-господарську діяльність, отримані доходи, видатки платників податків та іншої інформації, пов’язаної з обчисленням та сплатою податків, зборів, платежів, про дотримання вимог законодавства, здійснення контролю за яким покладено на контролюючі органи, а також фінансової і статистичної звітності у порядку та на підставах, визначених законом;

- проведення інвентаризації основних засобів, товарно-матеріальних цінностей, коштів, зняття залишків товарно-матеріальних цінностей, готівки.

Терміни проведення документальних позапланових перевірок:

- що були розпочаті та не завершені до 24 лютого 2022 року, поновлюються та закінчуються протягом 60 днів з дня, наступного за днем набрання чинності Закону України № 2260-ІХ. Такі перевірки поновлюються на невикористаний строк.

- що були розпочаті, але не можуть бути завершені у зв’язку з виникненням обставин, наведених вище, можуть бути зупинені до завершення дії таких обставин та/або усунення перешкод щодо їх проведення за рішенням керівника (або уповноваженої особи) контролюючого органу, що оформляється наказом. Копія наказу надсилається платнику податків до електронного кабінету, а на електронну адресу – інформація про вид документа, дату та час його надіслання до електронного кабінету. Таке зупинення перериває перебіг строку проведення перевірки.

- що будуть розпочаті після набрання чинності Закону України № 2260-ІХ, декларацій або уточнюючих розрахунків, до яких подано заяву про повернення суми бюджетного відшкодування, проводяться протягом 60 календарних днів, що настають після закінчення граничного терміну проведення камеральної перевірки відповідної декларації або уточнюючого розрахунку.