Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виправлення помилок, самостійно виявлених платником податку у рядках 26–34 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств, та чи застосовуються штрафні санкції при виправленні таких помилок?

опубліковано 30 травня 2022 о 16:13

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, що у разі виправлення помилок, що самостійно виявлені платником податку у рядках 26 та/або 31 Податкової декларації з податку на прибуток підприємств (далі – Декларація), платник податку має право виправити такі помилки відповідно до ст. 50 Податкового кодексу України (далі – ПКУ). При цьому в уточнюючій Декларації або додатку ВП до Декларації, в залежності від обраного способу виправлення помилок, відображаються вірні показники, а в рядках збільшення (зменшення) податкового зобов’язання звітного (податкового) періоду Декларації – суми помилки з відповідним знаком, допущеної у рядках 26 та/або 31 Декларації.

При збільшенні податкових зобов’язань застосовуються штрафні санкції, передбачені п. 50.1 ст. 50 ПКУ, та пеня відповідно до пп. 129.1.3 п. 129.1 ст. 129 ПКУ, які відображаються у рядках 28–30 та/або 32–34 Декларації.

При цьому виправлення суми штрафних санкцій та пені в Декларації не передбачено.

У разі необхідності, відповідно п. 46.4 ст. 46 ПКУ разом з такою Декларацією платник податків може подати доповнення до неї, яке складено за довільною формою, яке буде використано контролюючим органом при аналізі показників такої Декларації. Про цей факт платник зазначає у спеціально відведеному місці в Декларації.