Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці здійснюватимуть державний контроль у сфері ціноутворення

опубліковано 12 травня 2022 о 16:52

Питання надання методологічної допомоги податковим органам у проведені фактичних перевірок з метою здійснення державного контролю та спостереження у сфері ціноутворення обговорили під час зустрічі фахівців Головного управління ДПС у Житомирській області та Головного управління Держпродспоживслужби у Житомирській області.

На зустрічі були присутні в.о. начальника ГУ ДПС у Житомирській області Сергій Красиленко, представник Головного управління Держпродспоживслужби в Житомирській області Людмила Козловська та керівники окремих структурних підрозділів податкової служби області.

Саме на зазначені вище відомства покладені обов’язки щодо контролю за цінами на соціально значущі товари (продукти харчування, ліки, паливо) під час дії в Україні воєнного стану. Вони перевірятимуть, чи дотримуються платники податків вимог законодавства щодо встановлених державою фіксованих цін, граничних цін та граничних рівнів торговельної надбавки (націнки).

Водночас слід зауважити, що фактична перевірка здійснюватиметься лише у тому разі, якщо на недобросовісного платника податків надійде скарга від споживача або органів місцевого самоврядування.

Така скарга має надійти, зокрема до податкових органів, у встановленому законодавством порядку, у письмовому вигляді, із зазначенням адреси торгівельного майданчика, де зафіксовано порушення, тощо.

Нагадаємо, що Законом України від 1 квітня 2022 року № 2173-IX «Про внесення змін до Податкового кодексу України та інших законодавчих актів України щодо адміністрування окремих податків у період воєнного, надзвичайного стану» податковим органам, тимчасово, на період до припинення або скасування воєнного стану в Україні, надано повноваження на здійснення державного контролю (нагляду) та спостереження у сфері ціноутворення відповідно до Закону України «Про ціни і ціноутворення».