Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податківці продовжують роз’яснювати підприємцям Житомирщини про необхідність застосування касових апаратів або програмних РРО

опубліковано 22 лютого 2022 о 17:13

Працівники відділу фактичних перевірок управління податкового аудиту Головного управління ДПС у Житомирській області постійно проводять інформаційно-роз`яснювальну роботу для підприємців, які здійснюють готівкові розрахунки в закладах торгівлі та громадського харчування, про необхідність використання реєстраторів розрахункових операцій при проведенні господарської діяльності.

Обов’язкове застосування РРО чи програмного РРО визначено законодавством для усіх фізичних осіб підприємців, які здійснюють готівкові розрахунки, крім платників єдиного податку 1 групи та підприємців, які здійснюють діяльність на території села та селищ за певних умов.

Проте, підприємцям не обов’язково купувати класичний касовий апарат, а можна зареєструвати його аналог – програмний РРО. Для цього необхідно  завантажити безкоштовну програму з сайту ДПС України та встановити його на доступний гаджет – смартфон, планшет чи комп’ютер.

Також податківці інформували підприємців про особливості ведення обліку товарних запасів, який затверджено наказом Міністерства Фінансів України від 09.09.2021 №496 та повідомили, на які саме категорії підприємців поширюється таке нововведення. Зокрема наголосили, що фізичні особи-підприємці – платники єдиного податку, що здійснюють продаж технічно складних побутових товарів, що підлягають гарантійному ремонту, а також лікарських засобів та виробів медичного призначення, ювелірних та побутових виробів з дорогоцінних металів, дорогоцінного каміння, платники єдиного податку, які зареєстровані платниками ПДВ, зобов’язані вести облік товарних запасів, відповідно до вимог затвердженого Порядку.

Крім того, працівники податкової служби в ході зустрічей розповіли присутнім про щорічну кампанію декларування доходів громадян та нагадали про кампанію одноразового (спеціального) декларування активів, яка триватиме до 1 вересня 2022 року, під час якої фізичні особи мають право легалізувати активи, з яких не були сплачені податки.