Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Платникам податків міста Житомира розповіли про застосування РРО/ПРРО та облік товарних запасів

опубліковано 21 січня 2022 о 10:28

У Житомирі для місцевих суб’єктів підприємницької діяльності відбувся семінар щодо застосування РРО/ПРРО платниками єдиного податку та порядку обліку товарних запасів.

Захід був організований спільно з Житомирською ОДА, Громадською радою при ГУ ДПС у Житомирській області та ТВ ВГО «АППУ» у Житомирській області.

Участь у семінарі прийняли заступник голови Житомирської ОДА Віктор Градівський, Голова Громадської ради Тетяна Годовська, Голова ТВ АППУ Геннадій Карпінський, керівник МВ АППУ Олена Астахова, начальник відділу фактичних перевірок Сергій Яремчук, головний державний інспектор управління електронних сервісів Тетяна Якименко.

Сергій Яремчук розповів платникам податків, що з 1 січня 2022 року фізичні особи – підприємці, зокрема, суб’єкти господарювання ІІ – IV груп зобов’язані використовувати реєстратори розрахункових операцій. Застосовувати РРО/ПРРО повинні суб’єкти господарювання, які здійснюють розрахункові операції в готівковій та/або безготівковій формі при продажу товарів, у сфері громадського харчування, надання послуг, а також операції з приймання готівки для її подальшого переказу.

Мають право не застосовувати РРО/ПРРО тільки спрощенці – платники єдиного податку І групи та підприємці, які здійснюють роздрібну торгівлю в сільській місцевості.

Окремою темою був облік товарних запасів. Платникам розповіли у якій формі ФОП здійснює облік при отриманні товару, як правильно заповнити Форму ведення обліку товарних запасів тощо. 

Актуальним питанням також залишається порядок реєстрації програмного РРО, реєстрація якого розпочинається з подачі форми № 20-ОПП, якщо така заява не була подана раніше. Далі платнику необхідно подати заяву в електронній формі за формою № 1-ПРРО за основним місцем обліку через Електронний кабінет з використання цифрового підпису. При цьому у заяві за формою № 1-ПРРО важливо правильно заповнити адресні дані, так як зазначено у № ф.20-ОПП. Після включення ПРРО до реєстру програмних реєстраторів розрахункових операцій такий ПРРО може використовуватись суб’єктом господарювання.

Семінар пройшов в конструктивному діалозі, під час якого платникам податків були надані відповіді на всі питання, які їх цікавили.