Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Податковий борг: порядок та джерела погашення

опубліковано 24 листопада 2021 о 17:13

Фахівці Головного управління ДПС у Житомирській області продовжують проводити онлайн-семінари на платформі ZOOМ щодо актуальних питань для платників податків. Черговою темою обговорення стало вжиття заходів з погашення податкового боргу, про які учасників семінару інформувала заступник начальника управління по роботі з податковим боргом Оксана Завадська.

Зокрема фахівець податкової звернула увагу на джерела, з яких сплачуються податкові зобов’язання – самостійно та за рішенням суду.

«Джерелами самостійної сплати грошових зобов’язань або погашення податкового боргу платника податків є будь-які власні кошти, отримані, наприклад, від продажу товарів, робіт або послуг, майна, випуску цінних паперів, зокрема корпоративних прав, отримані як позика (кредит), та з інших джерел. Якщо коштів, наявних і стягнених у боржника, недостатньо для повного погашення суми податкового боргу, контролюючий орган визначає дебіторську заборгованість платника податків, строк погашення якої настав, джерелом погашення податкового боргу такого платника податків. Контролюючий орган укладає з платником податків договір щодо переведення права вимоги такої дебіторської заборгованості. Така дебіторська заборгованість продовжує залишатися активом платника податків, що має податковий борг, про що зазначається у договорі між платником податків і контролюючим органом, та має бути відповідним чином розкрита в примітках до фінансової звітності. Податковий борг продовжує обліковуватися за платником до надходження коштів до бюджету за рахунок стягнення цієї дебіторської заборгованості», – зазначила Оксана Завадська.

У разі відсутності у платника податків, що є філією, відокремленим підрозділом юридичної особи, майна, достатнього для погашення його грошового зобов’язання або податкового боргу, джерелом погашення є майно такої юридичної особи, на яке може бути звернено стягнення. Контролюючий орган здійснює за платника податків і на користь держави заходи щодо погашення податкового боргу шляхом стягнення коштів, які перебувають у його власності, а в разі їх недостатності – шляхом продажу майна такого платника податків, яке перебуває у податковій заставі.

Стягнення коштів та продаж майна платника податків провадяться не раніше, ніж через 30 календарних днів з дня надіслання (вручення) йому податкової вимоги. Продаж майна платника податків здійснюється на публічних торгах та через торгівельні організації.

Сьогодні у Житомирській області зберігається тенденція до зростання кількості громадян та фізичних осіб – підприємців, сума заборгованості яких – до 3060 грн. Водночас відповідно до ст. 59 Податкового кодексу України податкова вимога не надсилається, якщо загальна сума податкового боргу платника податків не перевищує 60-ти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (тобто 3060 грн). До такої категорії боржників не застосовуються заходи стягнення, передбачені законодавством.

«З метою погашення наявного податкового боргу, підвищення рівня добровільної сплати грошових зобов’язань Головним управлінням ДПС у Житомирській області проводиться роз’яснювальна робота з платниками податків із залученням засобів масової інформації, телебачення, надруковані кольорові брошури, які розповсюджувались через Центри обслуговування платників у районах. Запроваджено систему «Автодозвон» з повідомленням про наявність боргу та пропозицією для з’ясування обставин виникнення боргу та можливості його погашення звернутися до підрозділів по роботі з податковим боргом на території обслуговування боржника», – довела до відома учасників онлайн-семінару заступник начальника управління по роботі з податковим боргом.

У складі Управління по роботі з податковим боргом Головного управління ДПС у Житомирській області є такі територіальні підрозділи:

- Коростенський відділ по роботі з податковим боргом;

- Новоград-Волинський сектор по роботі з податковим боргом;

- Бердичівський сектор по роботі з податковим боргом;

- Відділ організації стягнення боргу та роботи з безхазяйним майном (який обслуговує м. Житомир та Житомирський район).

Під час онлайн-семінару Оксана Завадська відповіла на запитання його учасників, зокрема щодо відкликання рішення суд, визнання податкового боргу безнадійним тощо.

«Шановні платники податків, наголошую на необхідності своєчасної й у повній мірі сплаті податків. З метою упередження несподіваних небажаних заходів стягнення, які можуть бути застосовані, цікавтеся станом розрахунків, наявністю податкового боргу, а у разі виникнення питань – звертайтеся до державної податкової служби», – підсумувала Оксана Завадська.

Зв’язатися з Головним управлінням ДПС у Житомирській області можна за номерами телефонів: (0412) 413-882, 0-800-505-521.

Слідкуйте за анонсами наших онлайн-семінарів та долучайтеся до участі у них, аби краще розуміти податкове законодавство й бути у курсі його новацій.