Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про особливості поновлення та отримання Реєстраційного номера облікової картки платника податків розповіли під час онлайн-семінару

опубліковано 18 листопада 2021 о 15:52

Фізична особа змінила ім’я, прізвище чи по батькові, переїхала на місце проживання, а отже змінила місце реєстрації, а можливо просто втратила свій так званий «ідентифікаційний код» – у такому випадку вона повинна звернутися до податкових органів, аби внести зміни до Державного реєстру фізичних осіб – платників податку та отримати оновлений варіант Реєстраційного номеру облікової картки платника податків (слід зауважити, що сам номер, присвоєний раніше, не змінюється, однак особа отримує новий документ, який його засвідчує). Про порядок внесення змін у Держреєстр платників податків розповіла під час онлайн-семінару на платформі Zoom головний державний інспектор відділу ведення Державного реєстру фізичних осіб – платників податків, розгляду звернень державних органів управління електронних сервісів Головного управління ДПС у Житомирській області Лариса Максимова.

«Аби внести зміни до Державного реєстру фізичних осіб – платників податків необхідно подати заяву за формою № 5ДР. Сьогодні є можливість зробити це не виходячи з дому – тобто через приватну частину Електронного кабінету за допомогою комп’ютера чи навіть смартфона. Або ж у більш традиційний спосіб – прийти до податкових органів. А от отримувати готову Облікову картку платника податків вже слід у будь-якому разі особисто у податковій інспекції», – зазначила Лариса Максимова.

Головний державний інспектор податкової також наголосила, що громадяни можуть обрати для отримання Обліковий картки платника податків будь-яку Державну податкову інспекцію, незалежно від місця реєстрації. Тобто, наприклад, якщо фізична особа має «прописку» в одному населеному пункті, а на момент, коли виникла необхідність внести зміни до Держреєстру платників податків, проживає в іншому, то вона може звернутися до ДПІ саме за місцем власне проживання тощо.

Крім того Державна податкова служба пропонує громадянам електронні послуги щодо реєстрації у Державному реєстрі фізичних осіб – платників податків дітей.

«Сьогодні батьки можуть скористатися послугою е-Малятко та внести дитину у Державний реєстр платників податків одночасно з державною реєстрацією її народження. У такому разі Облікова картка № 1ДР не заповнюється, а реєстрація здійснюється на підставі відомостей, що містяться у заяві про державну реєстрацію народження. Відомості про присвоєння реєстраційного номера облікової картки платника податків з Державного реєстру передаються до Державного реєстру актів цивільного стану громадян та відображаються у відповідному актовому записі та свідоцтві про народження. В цілому за допомогою е-Малятка однією заявою, поданою онлайн, можна зареєструвати народження дитини та отримати до 9-ти державних послуг від різних органів влади, потрібних при народженні дитини», – зазначила Лариса Максимова.

Також отримати Реєстраційний номер облікової картки платника податків одночасно із отриманням паспорта громадянина України у вигляді ID-картки можуть особи віком від 14 до 18 років. У цьому випадку Облікова картка № 1ДР теж не заповнюється, а реєстрація здійснюється на підставі відомостей, що містяться у заяві-анкеті, яка подається під час оформлення паспорта громадянина України. Ця адміністративна послуга надається безкоштовно, отримати її можна у територіальних підрозділах Міграційної служби та центрах надання адміністративних послуг, які оформлюють біометричні документи.