Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Виконання показників Програми економічного та соціального розвитку Житомирської області на 2021 рік

опубліковано 15 листопада 2021 о 11:27

Фінансове забезпечення функціонування держави, її соціально-економічний розвиток значною мірою обумовленні податковими надходженнями, що спрямовуються до Державного та місцевих бюджетів. Податкові надходження займають значну частку, а також посідають провідне місце серед методів регулювання економіки державою.

Тому з метою неперервності дій і заходів щодо підвищення якості життя населення шляхом створення умов для стабілізації розвитку галузей економіки регіону і позитивних зрушень в них, забезпечення належного функціонування та розвитку галузей соціальної сфери, ефективного соціального захисту населення, безпечного життєвого середовища та довкілля рішенням Житомирської обласної ради VIII скликання від 24.12.2020 №15 затверджено «Програму економічного та соціального розвитку Житомирської області на 2021 рік» (зі змінами внесеними рішенням від 27.05.2021 №73).

Механізм реалізації Програми базується на принципі узгодженості інтересів та дій владних структур, бізнесу та громадськості щодо вирішення питань розвитку економіки та соціальної сфери області.

Важливою частиною механізму реалізації програми є проведення моніторингу ходу її виконання.  

«Головним управління ДПС у Житомирській області постійно вживаються заходи з забезпечення виконання показників Програми економічного та соціального розвитку області на 2021 рік» - повідомив начальник Головного управління ДПС у Житомирській області Костянтин Гавриш.

Костянтин Гавриш зазначив, що протягом  9 місяців 2021 року до Зведеного бюджету надійшло податків та платежів, що контролюються ГУ ДПС у Житомирській області, у сумі 10,4 мільярди гривень, що на 1,9 мільярди гривень, або на 23,8 відсотки більше ніж за відповідний період минулого року.

До Державного бюджету України забезпечено надходжень у сумі 4,5 мільярди гривень. Суб’єктам господарювання області, відповідно до чинного законодавства, відшкодовано на розрахункові рахунки 816,5 мільйони гривень, що на 34,8 відсотків, або на 211 мільйонів гривень більше аналогічного періоду минулого року.

Платниками податків області сплачено до Державного бюджету податку на прибуток у сумі 569,5 мільйони гривень та податку на додану вартість – 2,1 мільярди гривень.

Тобто уже на даний час, по зазначених платежах, повністю виконані річні показники, визначені Програмою (відповідно на 106 та 101 відсотків).

За рахунок вжитих заходів надходження до Державного бюджету по погашенню податкового боргу склали  77,6 мільйонів гривень та до місцевих бюджетів – 25,7 мільйонів гривень.

В цілому, показники, передбачені «Програмою економічного і  соціального розвитку Житомирської області на 2021 рік» до Державного бюджету (5,0 мільярдів гривень) за 9 місяців цього року забезпечені на 94 відсотки.

Показники, передбачені «Програмою економічного і соціального розвитку Житомирської  області  на  2021 рік» до місцевих бюджетів (7,3 мільярдів гривень) виконані на 81 відсоток.

Надходження єдиного соціального внеску склали 5,2 мільярди гривень, або на 19,3 відсотки більше ніж у січні-вересні 2020 року. Річні показники, визначені Програмою (6,3 мільярди гривень) виконані на 83 відсотки.

Окрім виконання основного завдання – забезпечення надходжень доходів до бюджетів, ГУ ДПС приділяє значну увагу виконанню плану заходів з питань детінізації доходів та відносин у сфері зайнятості населення.

З метою забезпечення надходжень ПДФО та ЄСВ, забезпечення повноти сплати податків та зборів при виплаті заробітної плати та недопущення виникнення заборгованості, ГУ ДПС вжито ряд заходів по різних напрямах контролю, а саме: заслуховування керівників підприємств, проведення аналізу розміру заробітної плати на підприємствах, проведення контрольно-перевірочної роботи з питань дотримання діючого податкового законодавства та закону про єдиний соціальний внесок при виплаті заробітної плати, внаслідок чого до бюджету додатково надійшло 5,4 мільйони гривень.

Управлінням  податкового аудиту за 9-ть місяців ц.р. забезпечено надходжень до бюджету за результатами контрольно-перевірочної роботи у сумі 85,4 мільйони гривень.