Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Майже 68% загальних надходжень складає податок на доходи фізичних осіб

опубліковано 12 листопада 2021 о 14:38

Місцеві органи влади самостійно визначають напрями використання бюджетних коштів відповідно до законодавства України, а також незалежно одне від одного розглядають та затверджують відповідні місцеві бюджети. Всі місцеві бюджети є самостійними, що забезпечується закріпленням за ними відповідних джерел доходів бюджету.

Доходи місцевих бюджетів умовно поділяються на власні (ті, які органи місцевого самоврядування можуть заробити) та передані (ті які місцевим бюджетам передаються з державного бюджету на безповоротній основі).

Власні доходи формуються з податкових надходжень, неподаткових надходжень та інших надходжень.

Податковою службою забезпечується до 95% суми надходжень до загального фонду місцевих бюджетів, де найбільшу питому вагу займає податок на доходи фізичних осіб.

«За січень-жовтень 2021 року надійшло 6,7 мільярдів гривень. Майже 68% загальних надходжень – це податок на доходи фізичних осіб, який сягає 4,6 мільярди гривень.

У структурі сплати податку на доходи з фізичних осіб за січень-жовтень  2021 року найбільшу питому вагу займають такі галузі, як: «Сільське господарство, мисливство та лісове господарство» – 12%; «Промисловість» –22%; «Оптова, роздрібна торгівля, торгівля транспортними засобами» – 7% та близько 42% – «Державне управління й оборона, освіта, охорона здоров'я та надання соціальної допомоги» - повідомив начальник Головного управління ДПС у Житомирській області Костянтин Гавриш.

Спостерігається динаміка до зростання сплати ПДФО майже по усіх галузях економіки у порівнянні до аналогічного періоду минулого року. При темпах росту номінальної заробітної плати по області на 122% (по юридичних особах та відокремлених підрозділах із кількістю найманих працівників 10 і більше осіб) найбільші показники зросту ПДФО демонструють суб’єкти господарювання із основним видом діяльності:

-  Сільське господарство, мисливство та лісове господарство – 132,5% (якими сплачено майже 540 мільйонів гривень);

-  Добувна промисловість і розроблення кар'єрів – 125,3% (124 мільйони гривень);

-  Переробна промисловість – 122% (696 мільйонів гривень), де по платниках, що займаються:

  • виготовленням виробів з деревини, паперу та поліграфічною діяльністю – 128,8% (понад 116,3 мільйони гривень);
  • машинобудуванням – 134,3%   (147 мільйони гривень);

-  Державне управління й оборона, освіта, охорона здоров'я та надання соціальної допомоги – 117% (1,9 мільярди гривень) тощо.


Довідково.

З метою наповнення бюджетів територіальних громад необхідно забезпечувати повноту обліку платників податків. Згідно з пунктом 63.3. ПКУ платники податків підлягають реєстрації або взяттю на облік у контролюючих органах за місцезнаходженням юридичних осіб, відокремлених підрозділів юридичних осіб, місцем проживання особи (основне місце обліку), а також за місцем розташування (реєстрації) їх підрозділів, рухомого та нерухомого майна, об'єктів оподаткування або об'єктів, які пов'язані з оподаткуванням або через які провадиться діяльність (неосновне місце обліку),  у порядку, встановленому наказом Міністерства фінансів України від 09.12.2011 №1588 “Про затвердження Порядку обліку платників податків і зборів” (зі змінами та доповненнями).

Відповідно до ст.64 БКУ ПДФО, який сплачується податковим агентом – юридичною особою  (її філією, відділенням, іншим відокремленим підрозділом) чи представництвом нерезидента – юридичної особи, зараховується до відповідного бюджету за їх місцезнаходженням (розташуванням) в обсягах податку, нарахованого на доходи, що виплачуються фізичній особі.

Підпунктом 168.4.3 пункту 168.4 статті 168 ПКУ передбачено, що суми ПДФО, нараховані відокремленим підрозділом на користь фізичних осіб, за звітний період перераховуються до відповідного бюджету за місцезнаходженням такого відокремленого підрозділу.

У разі якщо відокремлений підрозділ не уповноважений нараховувати (сплачувати) податок на доходи фізичних осіб за такий відокремлений підрозділ, усі обов'язки податкового агента виконує юридична особа.

Отже, лише громади з високим рівнем надходжень до бюджету, у т.ч. і ПДФО, можуть реалізовувати соціальні та інфраструктурні проєкти, створювати умови для розвитку підприємництва та залучення інвестицій, фінансувати різні програми місцевого розвитку.