Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок зняття з обліку юридичної особи, у разі смерті її засновника

опубліковано 04 листопада 2021 о 14:17

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, що згідно з Цивільним кодексом України та Законом України № 755-IV «Про державну реєстрацію юридичних осіб, фізичних осіб – підприємців та громадських формувань» юридична особа ліквідується за рішенням її учасників або органу юридичної особи, уповноваженого на це установчими документами, або за рішенням суду про ліквідацію юридичної особи.

Державний реєстратор під час проведення державної реєстрації, зокрема, змін, пов’язаних із зміною складу засновників (учасників) юридичної особи у зв’язку із смертю або оголошенням померлим відповідного засновника (учасника), обов’язково використовує відомості Державного реєстру актів цивільного стану громадян шляхом безпосереднього доступу до нього.

Процедури проведення державної реєстрації припинення юридичних осіб встановлені статтями 25–28 Закону № 755.

Підставою для зняття з обліку у контролюючих органах юридичних осіб є повідомлення чи документальне підтвердження державного реєстратора про проведення державної реєстрації припинення юридичної особи.

Процедури зняття з обліку юридичної особи в контролюючих органах визначені розділом ХІ Порядку обліку платників податків і зборів, затвердженого наказом Міністерства фінансів України від 09 грудня 2011 року № 1588 зі змінами та доповненнями.

Зняття з обліку у контролюючих органах юридичної особи у разі смерті її засновника, який не мав правонаступників та був єдиною відповідальною особою підприємства, здійснюється за загальною процедурою, визначеною розділом ХІ Порядку.