Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про переваги сплати податків і зборів, інших платежів та єдиного внеску через єдиний рахунок говорили під час семінару

опубліковано 28 жовтня 2021 о 15:08

Черговий онлайн-семінар відбувся в Головному управлінні ДПС у Житомирській області. Цього разу податківці розповіли про переваги сплати податків і зборів, інших платежів та єдиного внеску через єдиний рахунок.

Спікерами online – семінару були: заступник начальника управління електронних сервісів Анелія Чмут, заступник начальника відділу обліку платежів та зведеної звітності Наталія Ігнатюк.

Анелія Чмут акцентувала увагу слухачів на тому, що єдиний рахунок – це рахунок, який платник податків за власним бажанням може відкрити в Казначействі та використовувати для сплати грошових зобов'язань та/або податкового боргу з податків та зборів, передбачених податковим кодексом України і єдиного внеску.

Для відкриття єдиного рахунку платнику податків необхідно здійснити три кроки:

  1. подати відповідне повідомлення до ДПС через свій електронний кабінет за формою J/F1307001 про використання єдиного рахунку;
  2. отримати квитанцію № 2 про включення до реєстру платників, які використовують єдиний рахунок;
  3. надати до обслуговуючого банку розрахункові документи із зазначенням реквізитів єдиного рахунку на загальну суму без визначення одержувачів чи з визначенням одержувачів.

Під час використання платником єдиного рахунка для сплати грошових зобов’язань та/або податкового боргу з податків і зборів, ЄСВ та інших платежів, контроль за справлянням яких покладено на ДПС, платник не має права сплачувати такі кошти на інші рахунки, відкриті Казначейством.

Для зарахування коштів на єдиний рахунок платник заповнює розрахунковий документ на переказ відповідно до вимог Порядку заповнення документів на переказ у разі сплати (стягнення) податків, зборів, єдиного внеску (наказ  Мінфіну від 24.07.2015 року №666 зі змінами і доповненнями).

У разі повідомлення про відмову від використання єдиного рахунка, виключення такого платника з реєстру відбудеться з 1 січня календарного року, що настає за роком, в якому було подано повідомлення про відмову від використання єдиного рахунка.

Також у ході семінару Наталія Ігнатюк роз’яснила присутнім, що в разі некоректного заповнення поля «Призначення платежу» для сплати податків і зборів в системі єдиного рахунку в Електронному кабінеті платника  реалізована можливість коригування, платіжного документа  що здійснюється за наступним алгоритмом:

-         вибрати у вкладці «Вхідні/Вихідні документи» документ «Повідомлення про помилки в «Призначені платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок (за формою J/F1407201);

-         у вкладці «Єдиний  рахунок» / «Журнал повідомлень про помилки в «Призначені платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок» заповнити, підписати та надіслати документ «Уточнення даних «Призначення платежу» платіжного документу на сплату коштів на єдиний рахунок» (за формою J/F1307301);

-         подбати про отримання квитанції №2 про успішне прийняття ДПС документа.