Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Зміни до форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції

опубліковано 27 жовтня 2021 о 13:52

19.03.2021 р. набув чинності наказ Міністерства фінансів України від 31.12.2020 р. № 841 (далі - наказ № 841) «Про внесення змін до форми та Порядку складання Звіту про контрольовані операції».

Звіт про контрольовані операції (далі – Звіт), здійснені платниками податків протягом 2020 звітного року, заповнюється та подається за оновленою формою та в порядку, затвердженими наказом №841. Водночас Звіти, подані платниками до набрання чинності наказом № 841 та запровадження можливостей надання Звіту за оновленою формою, вважаються дійсними.

Також нагадуємо, що Звіт подається до 01 жовтня року, що настає за звітним, засобами електронного зв'язку в електронній формі з дотриманням вимог Законів України "Про електронні документи та електронний документообіг" та "Про електронні довірчі послуги".

У разі якщо платником податку виявлено, що у раніше поданому Звіті інформація надана не в повному обсязі, містить помилки або недоліки, такий платник податків має право подати:

- новий Звіт (з позначкою "звітний новий") до граничного строку подання Звіту за такий самий звітний період;

- уточнюючий Звіт ( з позначкою "уточнюючий") після граничного строку подання Звіту за такий самий звітний період.

Якщо останній день строку подання Звіту припадає на вихідний або святковий день, то останнім днем строку вважається операційний (банківський) день, що настає за вихідним або святковим днем.

Звіт складається із заголовної, основної частин, додатка та інформації до додатка, які є невід'ємною частиною Звіту.

 У заголовній частині наводяться дані про платника податків, який подає Звіт. В основній частині наводяться загальні відомості про операції з різними контрагентами, здійснені протягом звітного року. У додатку наводяться дані про особу (осіб), яка (які) є стороною (сторонами) контрольованої операції, та деталізовані відомості про контрольовану(і) операцію(ії). У інформації до додатка наводиться інформація про ознаки пов'язаності платника податків із відповідним контрагентом відповідно до підпункту 14.1.159 пункту 14.1 статті 14 розділу I Податкового кодексу України (далі - Кодекс).

Кількість додатків до Звіту відповідає кількості контрагентів - сторін контрольованих операцій.

Якщо платником податків для встановлення відповідності умов контрольованої операції принципу "витягнутої руки" використано методи, передбачені підпунктами 39.3.1.2 - 39.3.1.5 підпункту 39.3.1 пункту 39.3 статті 39 розділу I Кодексу, при заповненні розділу "Відомості про контрольовані операції" додатка до Звіту дозволяється наведення узагальненої інформації щодо сукупності таких контрольованих операцій.