Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Кошти, повернуті через розірвання договору, не включаються до оподаткованого доходу ФОП

опубліковано 18 жовтня 2021 о 16:00

Головне управління ДПС у Житомирській області наголошує, що фізична особа – підприємець не включає до загального оподатковуваного доходу суму коштів, яка була отримана на розрахунковий рахунок та повернута у зв’язку з розірванням договірних відносин.

Відповідно до п. 177.2 ст.177 Податкового кодексу об’єктом оподаткування є чистий оподатковуваний дохід, тобто різниця між загальним оподатковуваним доходом (виручка у грошовій та не грошовій формі) і документально підтвердженими витратами, пов’язаними з господарською діяльністю такої фізичної особи – підприємця.

Статтею 334 Цивільного кодексу України визначено, що право власності у набувача майна за договором виникає з моменту передання майна, якщо інше не встановлено договором або законом. У разі розірвання договірних відносин покупцеві не переходить право власності на товар та не складається документ, яким підтверджується виконання робіт або надання послуг, відповідно відсутній і дохід від проведеної операції.

Таким чином, фізична особа – підприємець не повинна включати до загального оподатковуваного доходу суму коштів, що була отримана на розрахунковий рахунок та повернута через розірвання договірних відносин.