Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На спільній онлайн-нараді обговорили удосконалення системи електронного адміністрування ПДВ

опубліковано 13 жовтня 2021 о 12:59

Вчора відбулася спільна онлайн-нарада із представниками аграрного сектору - сільськогосподарськими виробниками, які здійснюють діяльність на території області.

Серед учасників онлайн-наради заступник начальника ГУ ДПС у Житомирській області Володимир Шелест, директор Департаменту агропромислового розвитку та економічної політики Житомирської ОДА Наталія Арендарчук, заступник начальника управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Ігор Голота, заступник начальника відділу моніторингу операцій та ризиків, роботи з ризиками управління з питань виявлення та опрацювання податкових ризиків Катерина Д’яченко.

Передувало заходу засідання робочої групи з оперативного вирішення питань оподаткування в аграрному секторі у Житомирській облдержадміністрації. Так, за підсумками її роботи було вирішено протягом жовтня-листопада провести онлайн-семінари із питань, які найбільш актуальні у вказаної категорії платників.

Серед проблемних, у розумінні застосування норм законодавства, залишається обговорення питань з податку на додану вартість, а саме: віднесення платників податків до категорії ризикових, зупинення реєстрації, відмова у реєстрації  ПНН/РК, скасування таблиці даних платника ПДВ.  

«Діалог з аграріями дуже важливий для вирішення актуальних проблем, зокрема й у частині податкового законодавства. Стабільність і спроможність фермерських господарств, це також стабільність економіки нашого регіону», – зазначив Володимир Шелест.

Як під час робочої групи в Житомирській ОДА, так і під час спільної онлайн-наради, особливу увагу було приділено питанню удосконалення системи електронного адміністрування податку на додану вартість, а саме Порядку зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних.

«Що стосується реєстрації податкових накладних сільськогосподарських товаровиробників, то складнощі виникають, коли накладні не реєструються і блокуються в електронній системі, яка для цього призначена. На рівні Державної податкової служби України постійно вирішуються такі питання. Водночас податкові органи готові спільно із сільгоспвиробниками працювати над удосконаленням реєстрації податкових накладних та над Порядком зупинення реєстрації податкової накладної / розрахунку коригування в Єдиному реєстрі податкових накладних», – наголосив заступник начальника ГУ ДПС у Житомирській області Володимир Шелест.

Під час онлайн-наради керівники  підприємств мали можливість поставити запитання фахівцям податкової й отримати кваліфіковані відповіді. Активну участь у діалозі взяли представники СФГ «Полісся», СФГ «Кузьмовичів», ФГ «Верба Біоенергетична» та ПК «Сервіс».

В цілому у онлайн-нараді взяли участь більше 30 представників сільськогосподарських виробників.