Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Порядок прийняття фізичною особою підприємцем на роботу працівника

опубліковано 06 жовтня 2021 о 10:29

Головне управління ДПС у Житомирській області наголошує, що приймаючи працівників на роботу, фізична особа – підприємець набуває статусу роботодавця (згідно з п.п. 14.1.222 Податкового кодексу України, ч.1 ст.1 Закону України «Про організації роботодавців, їх об’єднання, права і гарантії їх діяльності» № 5026-VI). Так у Законі зазначається: «Роботодавець – юридична особа (підприємство, установа, організація) або фізична особа-підприємець, яка в межах трудових відносин використовує працю фізичних осіб». Відносини суб’єкта господарювання та найманих працівників регулюються трудовим законодавством, а отже фізичні особи-підприємці у разі прийняття на роботу найманих працівників зобов’язані виконувати вимоги, визначені Кодексом законів про працю України.

Трудовим договором є угода між працівником і фізичною особою, за якою працівник зобов’язується виконувати роботу, визначену цією угодою, із підляганням внутрішньому трудовому розпорядку, а фізична особа зобов’язується виплачувати працівникові заробітну плату й забезпечувати умови праці, необхідні для виконання роботи, передбачені законодавством про працю й угодою сторін.

Роботодавець має вести облік персоналу та оформити документи, передбачені законодавством про працю та зайнятість населення. Фізична особа – підприємець укладає трудовий договір із фізичною особою обов’язково в письмовій формі. Згідно з трудовим законодавством підприємець має видати наказ (розпорядження) про прийняття працівника на роботу, указавши дату початку роботи. Без видання такого наказу підприємець не зможе заповнити форму Повідомлення про прийняття працівника на роботу за формою, наведеною в додатку до постанови Кабінету Міністрів України «Про порядок повідомлення Державній фіскальній службі та її територіальним органам про прийняття працівника на роботу» № 413.

Згідно з Кодексом законів про працю роботодавець не вправі допускати працівника до роботи без надання Повідомлення про прийняття працівника на роботу до органу Державної фіскальної служби. У формі Повідомлення передбачені, зокрема, номер наказу або розпорядження про прийняття на роботу, дата видання наказу або розпорядження про прийняття на роботу – тобто без видання наказу про прийняття працівника на роботу фізичній особі – підприємцю не обійтися.