Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

Про отримання або знищення печатки повідомляти не потрібно

опубліковано 01 жовтня 2021 о 15:06

Головне управління ДПС у Житомирській області інформує, що відповідно до нормативно-правових актів з питань оподаткування платник податків не зобов’язаний повідомляти контролюючі органи про отримання або знищення печатки.

Законом України від 15 квітня 2014 року № 1206-VII «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо спрощення порядку відкриття бізнесу» внесено зміни до низки кодексів та законів України, які спрямовані, зокрема, на перехід до добровільності використання печаток суб’єктами господарювання приватного права.

Згідно з п. 4 ст. 62 Господарського кодексу України підприємство є юридичною особою, має відокремлене майно, самостійний баланс, рахунки в установах банків та може мати печатки. Водночас стаття 128, що визначає особливості статусу громадянина як суб’єкта господарювання визначаються, не містить вимог щодо обов’язкової наявності печатки у суб’єкта господарювання.

Нормативно-правові акти з питань оподаткування не передбачають обов’язку платника податків повідомляти контролюючі органи про отримання або знищення печатки.

Разом з цим, узагальнюючи норми Податкового кодексу України, форми документів, які подаються до контролюючого органу (заяви, повідомлення, податкові декларації тощо), передбачають засвідчення підпису фізичної особи – підприємця або посадових осіб – юридичної особи печаткою за її наявності.