Вебпортал працює в тестовому режимі. Зауваження та пропозиції надсилайте на web_admin@tax.gov.ua
diya Єдиний державний
вебпортал електронних послуг
Ключові слова

На засіданні Громадської ради при ГУ ДПС у Житомирській області обговорили актуальні податкові питання

опубліковано 21 вересня 2021 о 17:42

Чергове засідання Громадської ради при Головному управлінні ДПС у Житомирській області відбулося 21 вересня. Захід пройшов за участі в.о. заступника начальника ДПС в області Алли Бех, голови Громадської ради Тетяни Годовської, членів ради та фахівців податкової.

Розпочинаючи засідання, Алла Бех привітала присутніх та наголосила на важливості діалогу між контролюючими органами та громадськістю.

«В основі податкової стабільності лежить взаєморозуміння між державою та її громадянами як платниками податків і зборів. Сьогодні Державна податкова служба прагне створити зручні, прозорі умови для ведення підприємницької діяльності, декларування доходів, сплати й адміністрування податків тощо. Велику роль у цьому відіграє громадська рада, яка є одним із дієвих механізмів ведення діалогу між ДПС та представниками бізнесу, іншими платниками у Житомирській області», – зазначила Алла Бех.

Серед тем, обговорених на засіданні, особливо актуальними на сьогодні є одноразове (спеціальне) добровільне декларування активів фізичних осіб та погашення заборгованості зі сплати єдиного соціального внеску.

Одноразове (спеціальне) добровільне декларування стартувала 01 вересня та триватиме рівно рік.

«Усі бажаючі мають можливість задекларувати свої активи, з яких ще не були сплачені податки. Ставки є різні, залежно від виду активів, та зазначати джерело походження не потрібно. Наголошуємо, що одноразове спецдекларування є виключно добровільним, але ним слід скористатися, аби легалізувати власні статки й бути чесними перед собою і державою», – підкреслив начальник управління податкового адміністрування фізичних осіб ГУ ДПС у Житомирській області Олександр Мушицький.

Щодо заходів, які вживаються податковою до об’єктів господарювання з метою погашення ними заборгованості з єдиного соціального внеску розповіла заступник начальника відділу погашення боргу з фізичних осіб та заборгованості з ЄСВ управління по роботі з податковим боргом Катерина Сімян.

«Головне управління ДПС в області плідно працює з боржниками: на 01 вересня борг становить 322 млн грн., що на 11 млн менше, ніж на початок року. Щодо кількості боржників у області, то спостерігається тенденція до скорочення – на початок 2021 року їх було 18,6 тис, а вже станом на вересень – 14,8 тис. Активно проводилися роз’яснення щодо списання податкового боргу так званим «сплячим» ФОП. Однак, на жаль, звернулися за відповідним списанням досить мало боржників. Так, протягом січня-серпня поточного року розглянуто 1121 звернення, з яких списано борг 942 платникам», – зауважила Катерина Сімян.

Після обговорення основних тем зустрічі представники громадськості мали змогу задати й інші питання фахівцям Головного управління ДПС у Житомирській області.

Голова Громадської ради Тетяна Годовська подякувала усім учасникам зустрічі за плідну роботу й наголосила на необхідності подальшої співпраці для напрацювання дієвих рішень, що сприятимуть розвитку підприємництва на Житомирщині.